АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је правник и градоначелник Београда Нинко Петровић

На данашњи дан, 30. марта 1981. године у Београду је умро правник и градоначелник Београда Нинко Петровић.

Рођен је 1896. године у Белотићу, где је завршио основну школу, да би му учење гимназије у Шапцу било прекинуто Првим светским ратом.

Мобилисан је 1915, па је са војском прешао Албанију, стигао у Грчку и у Волосу завршио последња два разреда гимназије, матурирао, те учествовао у пробоју Солунског фронта.

По завршетку рата је завршио Правни факултет и службовао прво у Кикинди, па онда у Београду. Априла 1941. године је као капетан прве класе учествовао у одбрани земље током напада Немаца у Другом светском рату, када је био заробљен и послат у логор, где је провео остатак рата.

После рата је постао председник извршног народног одбора Београда, односно градоначелник, што је био у периоду од 1947. до 1951. године, за време чега је почела и изградња Новог Београда. Нинко Петровић је поред Албанске споменице добитник и многих других одликовања, како домаћих тако и страних. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1899. године Умро је теолог и писац Светолик Ранковић;
1912. године умро је песник и публициста Осман Ђикић;
2005. године умро је редитељ, писац и глумац Мирослав Беловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

jprg
Претходни чланак

МЕША СЕЛИМОВИЋ: Вјера са стрепњом

Battle_of_Mišar,_Afanasij_Scheloumoff
Наредни чланак

ПОЛЕЋЕЛА ДВА ВРАНА ГАВРАНА