AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pravnik i diplomata Jevrem Grujić

Na današnji dan, 15. septembra 1895. godine u Beogradu je umro pravnik, državnik i diplomata Jevrem Grujić.

Rođen je 8. novembra 1827. godine u Darosavi, a nakon osnovne škole koju je učio u Venčanima, Baroševcu, Brezovcu i Darosavi, prešao je u Beograd, gde je upisao gimnaziju, i kao đak Liceja učestvovao u osnivanju Družine mladeži srpske, 1847. godine.

Pripadao je potom prvoj generaciji državnih stipendista na Sorboni, kasnije nazvanih Parizlije, koji je trebalo da budu intelektualna elita i nosioci evropske kulture u Srbiji krajem XIX veka.

Ipak, tokom studija mu je, zbog političke brošure koju je napisao sa kolegom Milovanom Jankovićem, bila ukinuta državna stipendija, pa je morao da se vrati u Srbiju, ali se ubrzo uz finansijsku pomoć prijatelja ponovo obreo u Parizu i diplomirao prava na Sorboni.

Po povratku u otadžbinu uključio se u krug liberala i smatran je njihovim intelektualnim vođom, a tokom Svetoandrejske skupštine, 1858. godine, bio je sektretar i jedna od najznačajnijih ličnosti tog događaja, čijom je zaslugom donet Prvi zakon o Narodnoj skupštini.

Tokom svoje dugogodišnje karijere bio je više puta ministar, sudija Velikog suda i diplomatski predstavnik Srbije u Carigradu, Londonu, Parizu i Briselu, a kao beskompromisan u kritikama vlasti, često je dolazio u sukob sa režimom, pa je 1864. godine osuđen na tri godine robije i gubitak građanskih prava, ali je naredne godine pomilovan i oslobođen od strane kneza Mihaila.

Bio je i predsednik Ujedinjene omladine srpske, a za sobom je ostavio zapise, memoare o svom životu i karijeri, koji predstavljaju dragocen izvor za proučavanje naše političke istorije i društva tog perioda, koje je u pet knjiga sakupila i sredila njegova supruga Jelena.

Godinu dana posle smrti Jevrema Grujića, po projektu Milana Kapetanovića, dovršena je kuća u Svetogorskoj ulici koju je on podigao za svoju porodicu, i koja je već više od pola veka, kao spomenik kulture od visokog značaja, pod zaštitom države.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1851. godine rođen je kompozitor i horovođa Josif Marinković;
1918. godine počeo je proboj Solunskog fronta;
1922. godine rođen je književnik i prevodilac Vojislav Voja Čolanović;
1935. godine rođen je novinar Dragoslav Rančić;
1936. godine umro je Svetozar Pribićević, srpski političar, ministar unutrašnjih poslova i ministar prosvete Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca;
1942. godine rođena je pevačica Bisera Valetanlić;
1957. godine rođen je najuspešniji srpski bokser Slobodan Kačar;
1961. godine rođena je glumica Sonja Savić;
1966. godine rođen je jedan od najboljih fudbalera sa ovih prostora Dejan Savićević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Stevan_Kragujevic,_Stevan_Raičković,_kraj_spomenika_akademiku_i_piscu_Stevanu_Sremcu,_Senta_juli_1995
Prethodni članak

STEVAN RAIČKOVIĆ: STIHOVI NA PIJACI „ZELENI VENAC”

02-Sinisa1
Naredni članak

MISAO DANA