АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је правник и дипломата Јеврем Грујић

На данашњи дан, 15. септембра 1895. године у Београду је умро правник, државник и дипломата Јеврем Грујић.

Рођен је 8. новембра 1827. године у Даросави, а након основне школе коју је учио у Венчанима, Барошевцу, Брезовцу и Даросави, прешао је у Београд, где је уписао гимназију, и као ђак Лицеја учествовао у оснивању Дружине младежи српске, 1847. године.

Припадао је потом првој генерацији државних стипендиста на Сорбони, касније названих Паризлије, који је требало да буду интелектуална елита и носиоци европске културе у Србији крајем XIX века.

Ипак, током студија му је, због политичке брошуре коју је написао са колегом Милованом Јанковићем, била укинута државна стипендија, па је морао да се врати у Србију, али се убрзо уз финансијску помоћ пријатеља поново обрео у Паризу и дипломирао права на Сорбони.

По повратку у отаџбину укључио се у круг либерала и сматран је њиховим интелектуалним вођом, а током Светоандрејске скупштине, 1858. године, био је сектретар и једна од најзначајнијих личности тог догађаја, чијом је заслугом донет Први закон о Народној скупштини.

Током своје дугогодишње каријере био је више пута министар, судија Великог суда и дипломатски представник Србије у Цариграду, Лондону, Паризу и Бриселу, а као бескомпромисан у критикама власти, често је долазио у сукоб са режимом, па је 1864. године осуђен на три године робије и губитак грађанских права, али је наредне године помилован и ослобођен од стране кнеза Михаила.

Био је и председник Уједињене омладине српске, а за собом је оставио записе, мемоаре о свом животу и каријери, који представљају драгоцен извор за проучавање наше политичке историје и друштва тог периода, које је у пет књига сакупила и средила његова супруга Јелена.

Годину дана после смрти Јеврема Грујића, по пројекту Милана Капетановића, довршена је кућа у Светогорској улици коју је он подигао за своју породицу, и која је већ више од пола века, као споменик културе од високог значаја, под заштитом државе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1851. године рођен је композитор и хоровођа Јосиф Маринковић;
1918. године почео је пробој Солунског фронта;
1922. године рођен је књижевник и преводилац Војислав Воја Чолановић;
1935. године рођен је новинар Драгослав Ранчић;
1936. године умро је Светозар Прибићевић, српски политичар, министар унутрашњих послова и министар просвете Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца;
1942. године рођена је певачица Бисера Валетанлић;
1957. године рођен је најуспешнији српски боксер Слободан Качар;
1961. године рођена је глумица Соња Савић;
1966. године рођен је један од најбољих фудбалера са ових простора Дејан Савићевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Stevan_Kragujevic,_Stevan_Raičković,_kraj_spomenika_akademiku_i_piscu_Stevanu_Sremcu,_Senta_juli_1995
Претходни чланак

СТЕВАН РАИЧКОВИЋ: СТИХОВИ НА ПИЈАЦИ „ЗЕЛЕНИ ВЕНАЦ”

02-Sinisa1
Наредни чланак

МИСАО ДАНА