АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је поп и војвода Лука Лазаревић

На данашњи дан, 29. априла 1852. године, умро је поп, устаник и војвода Лука Лазаревић.

Рођен је 1774. године у насељу Свилеува, у Мачванском округу, и школовао се у Срему, чиме је постао један од ретких писмених људи ондашње Србије. По повратку са школовања се оженио, запопио и за парохију добио Коцељеву и Љутице.

Од самог почетка Првог српског устанка je био активан учесник, створио је чету и био изабран за војводу. Учестовао је у многим борбама, а нарочито се истакао у боју на Мишару. Ту је командовао коњицом која је својим ударом на бок разбила турску војску, након чега је уследио налет коњаника проте Матије Ненадовића.

Када је Шабац пао, Карађорђе га је поставио за команданта града, да би након пропасти устанка емигрирао. У Србију се вратио 1833. године на позив Милоша Обреновића, са којим се није волео, али су се трпели и поштовали, схватајући да су један другом потребни.

Ипак, 1842. године, након Вучићеве буне, кнез Михаило га је затворио. Из тамнице је пуштен исте године, по смени династија, и тада је постао члан Државног савета.

Због старости и болести, пензионисан је 1847. године, а умро је у Шапцу пет година касније.

Лука Лазаревић је сахрањен поред шабачке цркве, а његово име данас носе улице у многим нашим градовима.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1892. године основана је Српска књижевна задруга;
1945. године америчке трупе су ослободиле логор Дахау, који је био први и један од највећих нацистичких концентрационих логора. Налазио се двадесетак километара од Минхена и отворен је 1933. године, а процењује се да је кроз њега прошло више од 200.000 људи из 24 земље, укључујући и велики број Југословена. Међу нашим најпознатијим сународницима тамо су били патријарх српски Гаврило, епископ и светитељ Николај Велимировић, генерал Михајло Недељковић, који га није преживео, професор Београдског универзитета др Владета Поповић, виолиниста Властимир Павловић Царевац, глумац и редитељ Стево Жигон и многи други.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

250px-Risto_Prorokovic
Претходни чланак

Умро је писац и историчар Ристо Пророковић

muzej
Наредни чланак

Отворен је Железнички музеј у Београду