АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је политичар, правник и адвокат Јован Авакумовић

На данашњи дан, 3. августа 1928. године у Рогашкој Слатини умро је политичар, правник и адвокат Јован Авакумовић.

Рођен је 1841. године у Београду, где је завршио гимназију и Правни факултет. У Немачку је отишао 1862. године и наредне три године слушао је предавања из правне и државне науке на немачким универзитетима у Хајделбергу и Берлину, као и на швајцарском универзитету у Цириху. Затим је боравио у Паризу, да би се 1866. вратио у Београд.

Ту је постављен за секретара Касационог суда, потом је био начелник Министарства унутрашњих дела од 1876. до 1880, а 1880. и министар правде у Ристићевој влади. По доношењу устава из 1888, више година је био посланик и вођа либералне опозиције у Скупштини, а када је Јован Ристић као намесник поднео оставку у либералној странци, Авакумовић је 1889. изабран за новог вођу странке. За председника владе и министра иностраних послова изабран је 1892. године. Његова влада је касније била тужена државном суду због бројних кршења закона и устава, али се Авакумовић као вешт адвокат добро бранио пред судом и почетком 1894.године краљ је амнестирао Авакумовићеву владу.

Био је укључен и у заверу која је довела до Мајског преврата, а након тога је постао председник револуционарне владе, која је изабрала Петра Карађорђевића за краља Србије и поново успоставила устав из 1888. До октобра 1903. је био председник владе, након чега се повукао из политике.

Био је редовни члан Српског ученог друштва и Српске краљевске академије, као и носилац више одликовања.

Важио је за једног од најпознатијих адвоката у Београду, подједнако цењен и као правник и као говорник.

Објавио је многе расправе из казненог права, а такође издао и први српски систематски уџбеник из кривичног права.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1854. године рођен је трговац и добротвор Владимир Матијевић;
1903. године рођен је учитељ, књижевник и публициста Душан Баранин;
1914. године Немачка је објавила рат Француској;
1945. године рођен је лингвиста, професор и академик Слободан Реметић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Пива
Претходни чланак

Књига „Времена славнијехˮ – чувар сјећања на пивске страдалнике

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy
Наредни чланак

МИСАО ДАНА