AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je političar i gradonačelnik Beograda Kosta Jovanović

Na današnji dan, 30. aprila 1930. godine u Beogradu je umro agronom, političar i gradonačelnik Beograda, Kosta Jovanović.

Rođen je 20. septembra 1875. godine u Vranju, i s obzirom da je rano ostao siroče, morao je sam da se izdržava radeći kao šegrt kod mnogih zanatlija, ali nije zapostavio i školovanje.

Osnovnu školu je završio u Jagodini, gimnaziju u Požarevcu, a Zemljomersku školu u Beogradu, posle čega je počeo da radi kao geometar u državnom katastru. Još sa šesnaest godina se uključio u politički život i učestvovao u organizovanju prvih sindikalnih saveza u Srbiji i buđenju svesti radnika u borbi za svoja prava, pa je 1901. godine postao prvi sekretar obnovljenog Beogradskog radničkog društva.

Učestvovao je u pokretanju nekoliko novina i uređivao više listova koji su se bavili socijalnim i radničkim pitanjima, te je sa Skerlićem i Lapčevićem bio na čelu socijaldemokratskog pokreta.

Godine 1904. je otišao na dalje školovanje u Nemačku, gde je studirao na Poljoprivrednoj akademiji u Berlinu i Bonu, i tu potom i doktorirao sa tezom iz agrarne politike. Tri godine kasnije se vratio u Srbiju i nastavio sa svojom socijalnom borbom uz Skerlića, Prodanovića i Svetozara Markovića.

Zaposlio se u Ministarstvu privrede, gde je pored ostalog izradio Zakon o radnjama i po uspostavljanju Privrednih komora 1910. godine bio izabran za sekretara Beogradske trgovačke komore, što je radio potom i tokom Prvog svetskog rata iz Francuske u koju je stigao posle povlačenja preko Albanije.

Po završetku rata i povratku u zemlju je bio načelnik Ministarstva socijalne politike, odbornik i radnik u komori, predsednik i potpredsednik Beogradske opštine, honorarni predavač na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, a bavio se i novinarstvom uređujući mnoge listove, kao što su Politika, Pravda, Srpski književni glasnik i drugi.

Bio je osnivač i redovni član Društva za ekonomsku i socijalnu politiku, osnivač i prvi predsednik Društva socijalnih radnika, i dobitnik više priznanja i odlikovanja za svoj rad, među kojima je i Orden Svetog Save 3. reda.

Kosta Jovanović je sahranjen u Arkadama na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1945. godine oslobođen je logor Jasenovac;
1953. godine otvoren je Železnički muzej u Beogradu;
1992. godine umro je slikar, profesor i akademik Stojan Ćelić;
2007. godine umrla je književnica Jara Ribnikar.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

skz
Prethodni članak

Osnovana je Srpska književna zadruga

Đorđe_Mihailović
Naredni članak

Rođen je čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđe Mihailović