АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је политичар и градоначелник Београда Коста Јовановић

На данашњи дан, 30. априла 1930. године у Београду је умро агроном, политичар и градоначелник Београда, Коста Јовановић.

Рођен је 20. септембра 1875. године у Врању, и с обзиром да је рано остао сироче, морао је сам да се издржава радећи као шегрт код многих занатлија, али није запоставио и школовање.

Основну школу је завршио у Јагодини, гимназију у Пожаревцу, а Земљомерску школу у Београду, после чега је почео да ради као геометар у државном катастру. Још са шеснаест година се укључио у политички живот и учествовао у организовању првих синдикалних савеза у Србији и буђењу свести радника у борби за своја права, па је 1901. године постао први секретар обновљеног Београдског радничког друштва.

Учествовао је у покретању неколико новина и уређивао више листова који су се бавили социјалним и радничким питањима, те је са Скерлићем и Лапчевићем био на челу социјалдемократског покрета.

Године 1904. је отишао на даље школовање у Немачку, где је студирао на Пољопривредној академији у Берлину и Бону, и ту потом и докторирао са тезом из аграрне политике. Три године касније се вратио у Србију и наставио са својом социјалном борбом уз Скерлића, Продановића и Светозара Марковића.

Запослио се у Министарству привреде, где је поред осталог израдио Закон о радњама и по успостављању Привредних комора 1910. године био изабран за секретара Београдске трговачке коморе, што је радио потом и током Првог светског рата из Француске у коју је стигао после повлачења преко Албаније.

По завршетку рата и повратку у земљу је био начелник Министарства социјалне политике, одборник и радник у комори, председник и потпредседник Београдске општине, хонорарни предавач на Пољопривредном факултету у Београду, а бавио се и новинарством уређујући многе листове, као што су Политика, Правда, Српски књижевни гласник и други.

Био је оснивач и редовни члан Друштва за економску и социјалну политику, оснивач и први председник Друштва социјалних радника, и добитник више признања и одликовања за свој рад, међу којима је и Орден Светог Саве 3. реда.

Коста Јовановић је сахрањен у Аркадама на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1945. године ослобођен је логор Јасеновац;
1953. године отворен је Железнички музеј у Београду;
1992. године умро је сликар, професор и академик Стојан Ћелић;
2007. године умрла је књижевница Јара Рибникар.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

skz
Претходни чланак

Основана је Српска књижевна задруга

Đorđe_Mihailović
Наредни чланак

Рођен је чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну Ђорђе Михаиловић