AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je političar i disident Milovan Đilas

Na današnji dan, 20. aprila 1995. godine u Beogradu je umro političar i disident Milovan Đilas.

Rođen je 4. juna 1911. godine u selu Podbišće kod Mojkovca, a nakon školovanja u Kolašinu i Beranima, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, u Beogradu je studirao pravo i filozofiju.

U to vreme je postao član SKOJ-a i ubrzo član KPJ, te bio uhapšen i osuđen na pet godina zatvora. Odležao je malo manje od tri godine i početkom 1936. pušten je na slobodu. Nastavio je da radi na komunističkoj propagandi, 1938. godine bio je izabran u Centralni komitet KPJ, učestvovao na Zemaljskoj konferenciji 1939, pokrenuo više komunističkih časopisa i tokom Drugog svetskog rata učestvovao u NOB-u, bio određen za opunomoćenog delegata CK za Crnu Goru i člana Vrhovnog štaba, uređivao je partijski list, biltene Vrhovnog štaba i radio na radio-stanici Slobodna Jugoslavija.

Posle rata je učestvovao na brojnim internacionalnim sastancima i diskusijama, te bio zadužen da napiše odgovor CK KPJ na optužbe Informbiroa i 1953. godine bio je izabran za predsednika Narodne skupšine FNRJ. Krajem iste te godine i početkom naredne, u Borbi i Novoj misli je objavio niz članaka koji su doveli do diskusija u Savezu komunista Jugoslavije i sazivanja vanrednog Plenuma u januaru 1954. godine, na kom je Đilas isključen iz CK SKJ i udaljen sa svih partijskih funkcija. Narednog januara je sam podneo ostavku na dužnost predsednika Narodne skupštine i istupio iz SKJ, te objavio delo Nova klasa i analiza komunističkog sistema.

Zbog svog antikomunističkog delovanja sledećih godina je nekoliko puta bio osuđivan i u zatvoru je proveo više godina. Za vreme svog tamnovanja, što zbog toga što je širio komunizam ili što je bio protiv, preveo je tri knjige Maksima Gorkog, Izgubljeni raj Džona Miltona, napisao Knjigu o NjegošuRazgovor sa Staljinom, roman Crna Gora, kao i mnoštvo pisama koja su naknadno objavljena pod nazivom Milovan Đilas: Pisma iz zatvora.

Poslednjih godina se najviše družio sa Matijom Bećkovićem, a nakon smrti u svom stanu u Beogradu, sahranjen je u svom rodnom mestu, u porodičnoj grobnici, uz pravoslavne crkvene običaje.

Na zgradi u Palmotićevoj ulici, u kojoj je živeo skoro četiri decenije, danas se nalazi spomen-ploča.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1870. godine umro je publicista i jedan od prvih srpskih socijalista Živojin Žujović;
1887. godine umro je njiževnik, pesnik, crkveni govornik i vladika pakrački Nikanor Grujić;
1919. godine u Beogradu je održan Osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920. promenila ime u Komunistička partija Jugoslavije;
1931. godine rođen je glumac Branislav Ciga Milenković;
1952. godine rođen je jedan od najuspešnijih evropskih košarkaških trenera Božidar Maljković;
1968. godine poginuo je zoolog i akademik Milutin Radovanović;
1986. godine umro je geograf i akademik Branislav Bukurov.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

bar-50839_960_720
Prethodni članak

S. VINAVER: Kafana je literatura, koja ne laže

C
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ