АктуелностиНа данашњи дан

Умро је политичар, дипломата, филолог и историчар Стојан Новаковић

На данашњи дан, 18. фебруара 1915. године у Нишу је умро научник, државник и академик Стојан Новаковић.

Рођен је 1. новембра 1842. године у Шапцу, а након ниже гимназије у родном граду, те више и Лицеја у Београду, 1865. године је постављен за професора гимназије и изабран за члана Српског ученог друштва. Од 1869. године радио је у Народној библиотеци у Београду и током свог боравка на том месту успео је да се избори да се законом обезбеде три обавезна примерка сваког издања Библиотеци, као и да се помогне развој школских и народних библиотека.

Био је потом професор на Великој школи, а у три мандата је именован и за министра просвете, одакле је спровео реформу средњег образовања у Србији, поделивши између осталог гимназију на природни и друштвени смер. Био је један од оснивача Напредне странке, председник владе, члан Државног савета, посланик у Цариграду, Паризу и Петрограду, а у време Анексионе кризе био је председник концентрационе владе.

По завршетку Првог балканског рата био је шеф српске делегације која је у Лондону закључила мир са Турском. Председник Српске краљевске академије постао је 1906. године, што је остао до своје смрти, а био је и члан Руске академије наука. Од 1865. године издавао је и уређивао часопис Вила, а 1892. године изабран је за првог председника Српске књижевне задруге. Поред бављења српском и словенском филологијом, књижевношћу и историјом, те писањем дела из тих области, Новаковић је писао и песме, романе, а радио је и преводе.

Преминуо је током Првог светског рата, а нека од дела из његовог богатог опуса су: Васкрс државе српске, Срби и Турци XIV и XV века, Историја српске књижевности, Законик Стефана Душана цара српског и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1809. године рођен је правник, историчар и академик Божидар Петрановић;
1866. године рођен је сердар Јанко Вукотић;
1877. године рођен је композитор Петар Крстић;
1884. године рођен је правни филозоф, професор и академик Тома Живановић;
1920. године рођен је композитор Дарко Краљић;
1921. године рођен је оперски певач Мирослав Чангаловић;
1969. године умро је политичар и председник владе Драгиша Цветковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Грб Јакшића
Претходни чланак

СТЕФАН И ДМИТАР ЈАКШИЋ

220px-KostaTrifkovic
Наредни чланак

Умро је књижевник Коста Трифковић