AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pisac, političar i akademik Svetomir Nikolajević

Na današnji dan, 18. aprila 1922. godine u Beogradu je umro pisac, političar i akademik Svetomir Nikolajević.

Rođen je 27. septembra 1844. godine u Raduši kod Valjeva, a nakon osnovne škole u rodnom gradu i gimnazija u Šapcu i Beogradu, gde je maturirao, u Beogradu je počeo i studije istorije, koje je kao državni pitomac nastavio na mnogim evropskim univerzitetima.

Po diplomiranju je bio profesor Velike škole na Katedri za Opštu istoriju književnosti, gradonačelnik Beograda, ministar unutrašnjih dela, predsednik Vlade, član Državnog saveta i Senata, poslanik u Atini, kao i narodni poslanik.

Bio je član nekoliko političkih stranaka, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača i predsednik Društva Sveti Sava, član Društva Sveti kralj Stefan Dečanski, osnivač Društva za obrazovanje i vaspitanje gluvoneme dece i drugih udruženja.

Odlično je poznavao englesku, francusku i skandinavsku književnost, te je napisao veliki broj studija, kritika, članaka i eseja od kojih su mnogi izdati u dve sveske Listići iz književnosti.

Postoji i priča da je 1915. godine bio nominovan za Nobelovu nagradu, ali da nije imao podršku iz Srbije.

U svakom slučaju, Svetomir Nikolajević je umro sedam godina kasnije i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a po jedna ulica u Beogradu i u Ubu, danas nose njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1859. godine rođena je slikarka Beta Vukanović;
1867. godine izvršena je svečana predaja ključeva knezu Mihailu;
1960. godine umrla je etnomuzikolog Danica Janković;
2014. godine umro je književnik, prevodilac i publicista Mirko Đorđević.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dositej
Prethodni članak

DOSITEJEVA „MALA ENGLESKA BIBLIOTEKA”

Screenshot_1
Naredni članak

BRANKO V. RADIČEVIĆ