AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pisac, književni kritičar i akademik Milan Bogdanović

Na današnji dan, 28. februara 1964. godine, umro je pisac, književni kritičar i akademik Milan Bogdanović.

Rođen je 4. januara 1892. godine u Beogradu, i nakon osnovne škole i gimnazije, koje je pohađao u Požarevcu, te učestvovanja u balkanskim i Prvom svestskom ratu, završio je Filozofski fakultet u Beogradu i postao ugledni književni kritičar i urednik više listova, među kojima su Srpski književni glasnik i Danas.

Drugi svetski rat je proveo u nemačkom zarobljeništvu, a po zavšretku predavao književnost na Beogradskom univerzitetu i bio direktor Narodnog pozorišta.

Milan Bogdanović dobitnik je više priznanja i nagrada, a 1968. godine uvedena je i nagrada za književnu kritiku koja nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1855. godine rođena je prva žena lekar u Srbiji Draga Ljočić;
1939. godine izašao je prvi broj Politikinog zabavnika;
1944. godine rođen je književnik Momčilo Moma Dimić;
1949. godine rođen je elektroinženjer Dušan Kosovac, jedan od projektanata TIM računara, razvijenih u Institutu Mihajlo Pupin u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka i korišćenih širom bivše Jugoslavije od školskih do vojnih ustanova.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

a35ff4cd-0f94-4236-8f19-d0c32cd86468
Prethodni članak

ARČIBALD RAJS: O PROPASTI SELA I STVARANJU NAUČNOG PROLETERIJATA KOD SRBA

pericicc
Naredni članak

Umro je kompozitor, muzikolog, profesor i akademik Vlastimir Peričić