АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је писац, књижевни критичар и академик Милан Богдановић

На данашњи дан, 28. фебруара 1964. године, умро је писац, књижевни критичар и академик Милан Богдановић.

Рођен је 4. јануара 1892. године у Београду, и након основне школе и гимназије, које је похађао у Пожаревцу, те учествовања у балканским и Првом свестском рату, завршио је Филозофски факултет у Београду и постао угледни књижевни критичар и уредник више листова, међу којима су Српски књижевни гласник и Данас.

Други светски рат је провео у немачком заробљеништву, а по завшретку предавао књижевност на Београдском универзитету и био директор Народног позоришта.

Милан Богдановић добитник је више признања и награда, а 1968. године уведена је и награда за књижевну критику која носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1855. године рођена је прва жена лекар у Србији Драга Љочић;
1939. године изашао је први број Политикиног забавника;
1944. године рођен је књижевник Момчило Мома Димић;
1949. године рођен је електроинжењер Душан Косовац, један од пројектаната ТИМ рачунара, развијених у Институту Михајло Пупин у Београду осамдесетих година прошлог века и коришћених широм бивше Југославије од школских до војних установа.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

a35ff4cd-0f94-4236-8f19-d0c32cd86468
Претходни чланак

АРЧИБАЛД РАЈС: О ПРОПАСТИ СЕЛА И СТВАРАЊУ НАУЧНОГ ПРОЛЕТЕРИЈАТА КОД СРБА

pericicc
Наредни чланак

Умро је композитор, музиколог, професор и академик Властимир Перичић