АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је писац и епископ Платон Атанацковић

На данашњи дан, 3. маја 1867. године у Новом Саду је умро писац и епископ Платон Атанацковић.

Рођен је 21. јула 1788. године у Сомбору, као Павле, где је и почео своје школовање које је наставио у Сремским Карловцима, у којима је положио учитељски испит, и потом се запослио као учитељ у Сомбору, оженио и био рукоположен за ђакона.

Био је и професор српске препарандије у Сентандреји и Сомбору, а пошто је постао удовац, одлучио је да се закалуђери, што је и остварио након испосништва у манастиру Крушедолу, и 1829. године постао игуман и архимандрит прво у Шишатову, па у Бездину, да би десет година касније постао будимски епископ.

Такође је био и велики српски добротвор, па је тако у Фонд за оснивање српске правне академије у Новом Саду дао своју кућу, Српској новосадској гимназији је купио штампарију, основао је интернат за сиромашне ученике Препарандије, установио школу, своју личну библиотеку поклонио Библиотеци Матице српске, завештао здања за Српску академију, помогао позориште и друге установе.

Иза себе је оставио више од четрдесет књижевних радова, био је председник Матице српске, почасни члан руског Обшчества исторји и древностеј при универзитету у Москви, чешког музеја у Прагу и Друштва српске словесности у Београду.

Издао је више уџбеника и превео многе књиге, а сматра се да је неке из Старог завета први превео на српски језик. Платон Атанацковић је сахрањен на новосадском Алмашком гробљу, где је сам себи подигао црквицу-капелу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1885. године умро је кнез Александар Карађорђевић;
1922. године рођен је сниматељ Милорад Марковић;
1925. године рођена је глумица Оливера Марковић;
1961. године рођен је глумац Милорад Мандић Манда;
1974. године умрла је етномузиколог Љубица Јанковић;
1982. године умрла је сликарка Лиза Марић Крижанић;
2007. године умро је драматург Слободан Новаковић;
2016. године умрла је сликарка и кантауторка Јадранка Стојаковић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

marin_drzic-kip0-zivot
Претходни чланак

Умро је дубровачки ренесансни писац Марин Држић

Screenshot_1
Наредни чланак

ДУЧИЋ: О КАРАКТЕРУ