AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pevač Tomislav Toma Zdravković

Na današnji dan, 30. septembra 1991. godine u Beogradu je umro pevač Tomislav Toma Zdravković.

Rođen je 20. novembra 1938. godine u Aleksincu, a porodica se pre početka Drugog svetskog rata preselila u selo Pečenjevce, u blizi Leskovca, gde je Toma odrastao. Tu je završio osnovnu školu, pri čijem kraju je postao član pečenjevačkog amaterskog pozorišta, a posle je završio i kurs za traktoristu. Odrastajući u siromaštvu već sa petnaestak godina je počeo da peva, nalazeći u tome najveću sreću. Nekoliko godina kasnije upoznao je Silvanu Armenulić, koja ga je odvela u kafanu Radan i pomogla mu da nauči narodne, zabavne i starogradske pesme. Potom je više godina nastupao u tuzlanskom hotelu Bristol, da bi 1962. godine dobio priliku da peva i u beogradskom Metropolu. Takođe je nastupao i u Zrenjaninu, Novom Sadu, Nišu, kao i na primorju tokom letnjih meseci, a boravio je i u inostranstvu. Prvi solistički koncert imao je 1982. godine u beogradskom Domu sindikata, u kom je pet godina kasnije započeo i oproštajnu turneju, tokom koje  Dom sindikata punio dvadeset dana za redom, a slično se dešavalo i na ostalim mestima širom zemlje na koja je išao.

Sedamnaest godina je bolovao i lečio se od raka, a poslednji nastup imao je deset dana pred smrt, u Podgorici.

Pored desetina albuma i singlova koje je ostavio za sobom, pojavio se i u nekoliko filmova i TV serija, a 2014. godine objavljena je knjiga Toma Zdravković – 68 neispričanih priča, dok je prošle godine održan koncert u njegovu čast, na kom su nastupili mnogi poznati pevači, pa i glumci.

Toma Zdravković, jedinstvena ličnost među pevačima, takođe i autor pesama i veliki boem, sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu, a od 2011. godine u Leskovcu se nalazi njegov spomenik i ploča sa natpisom Dao sam vam dušu u selu u kom je odrastao.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1874. godine rođen je istoričar umetnosti i akademik Vladimir Petković;
1876. godine rođen je pesnik Milan Rakić;
1912. godine Srbija i Bugarska objavile su mobilizaciju za rat protiv Turske;
1970. godine američki predsednik Ričard Nikson stigao je u Beograd;
1989. godine umro je književnik Oskar Davičo.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Plakat-Njegos-Gorski-vijenac-700x500mm
Prethodni članak

Obeležavanje 170 godina od štampanja „Gorskog vijencaˮ na Kolarcu

lubarda-katalog-naslovna-2017-575x400
Naredni članak

Izložba i naučni skup o Petru Lubardi