АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је певач и композитор народне музике Вукашин Вуле Јевтић

На данашњи дан, 10. августа 1981. године у Рибарској Бањи код Крушевца је умро певач и композитор народне музике Вукашин Вуле Јевтић.

Рођен је 7. јануара 1913. године у селу Росица, такође код Крушевца, а 1930. године обрео се у Београду, где је певао по кафанама. Једном приликом га је приметио Властимир Павловић Царевац и предложио му да дође на аудицију у Радио Београд, што је овај прихватио и тако започео своју професионалну каријеру на радију.

Током Другог светског рата био је у логорима, где је наставио да пева, олакшавајући мучне дане себи и осталим заробљеницима, да би се након ослобођења вратио на радио, и поред певања био и музички сарадник. Наступао је поново и у кафанама, као што су Мадера и Шуматовац, бавио се компоновањем, а постао је и први добитник Естрадне награде Југославије.

Сећање на Вулета Јевтића, поред његових песама, данас чува и манифестација Вулетови дани, која се сваке године одржава у Рибарској Бањи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1913. године у Букурешту је потписан мировни уговор којим је завршен Други балкански рат;
1983. године умро је режисер Војислав Нановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

pexels-photo-1118869
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (2) - Copy
Наредни чланак

МИСАО ДАНА