AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pesnik Vojislav Ilić Mlađi

Na današnji dan, 22. maja 1944. godine u Beogradu je umro pesnik Vojislav Ilić Mlađi.

Rođen je 7. oktobra 1877. godine u Oreovici kod Požarevca, i nakon osnovne škole u rodnom selu i gimnazije u Požarevcu, u Beogradu je na Velikoj školi završio Pravni fakultet.

Službovao je potom kao sudski pisar u Čačku, Kruševcu, Jagodini, Aleksincu i Ćupriji, da bi 1919. godine bio postavljen na mesto sekretara Apelacionog suda u Beogradu.

Bio je potom pomoćnik upravnika Narodne biblioteke Srbije i do penzionisanja inspektor u Ministarstvu pravde. U književnosti se javio kao vrlo mlad, pisao je poeziju, književne kritike i prevodio sa ruskog, francuskog i nemačkog jezika, objavivši više od četrdeset knjiga.

Između dva svetska rata je bio među najcenjenijim pesnicima, a pored brojnih rodoljubivih, zavičajnih, ljubavnih, religioznih, kraljevskih i dečjih pesama, autor je stihova na srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku u Solunu, kao i mnogih epitafa na beogradskom Novom groblju.

Vojislav Ilić Mlađi je umro tokom Drugog svetskog rata i sahranjen je u porodičnoj grobnici na beogradskom Novom groblju, a njegovo delo je posle rata dugo bilo zaboravljeno.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1925. godine umro je slikar i akademik Stevan Todorović;
1934. godine rođen je reditelj i profeor Predrag Bajčetić;
1946. godine rođen je glumac Petar Božović;
1970. godine umro reditelj, arhitekta, scenograf, glumac i pedagog Bojan Stupica;
1987. godine rođen je najbolji srpski sportista svih vremena Novak Đoković;
2002. godine umro je arhitekta Aleksandar Đokić;
2014. godine umro je šahovski velemajstor Dragoljub Velimirović;
2016. godine umro je glumac Velimir Bata Živojinović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Noc_muzeja
Prethodni članak

Otvoren je Muzej vazduhoplovstva u Beogradu

SJZ
Naredni članak

Zašto se kaže OBEĆANA ZEMLJA