АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је песник Војислав Илић Млађи

На данашњи дан, 22. маја 1944. године у Београду је умро песник Војислав Илић Млађи.

Рођен је 7. октобра 1877. године у Ореовици код Пожаревца, и након основне школе у родном селу и гимназије у Пожаревцу, у Београду је на Великој школи завршио Правни факултет.

Службовао је потом као судски писар у Чачку, Крушевцу, Јагодини, Алексинцу и Ћуприји, да би 1919. године био постављен на место секретара Апелационог суда у Београду.

Био је потом помоћник управника Народне библиотеке Србије и до пензионисања инспектор у Министарству правде. У књижевности се јавио као врло млад, писао је поезију, књижевне критике и преводио са руског, француског и немачког језика, објавивши више од четрдесет књига.

Између два светска рата је био међу најцењенијим песницима, а поред бројних родољубивих, завичајних, љубавних, религиозних, краљевских и дечјих песама, аутор је стихова на српском војничком гробљу на Зејтинлику у Солуну, као и многих епитафа на београдском Новом гробљу.

Војислав Илић Млађи је умро током Другог светског рата и сахрањен је у породичној гробници на београдском Новом гробљу, а његово дело је после рата дуго било заборављено.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1925. године умро је сликар и академик Стеван Тодоровић;
1934. године рођен је редитељ и профеор Предраг Бајчетић;
1946. године рођен је глумац Петар Божовић;
1970. године умро редитељ, архитекта, сценограф, глумац и педагог Бојан Ступица;
1987. године рођен је најбољи српски спортиста свих времена Новак Ђоковић;
2002. године умро је архитекта Александар Ђокић;
2014. године умро је шаховски велемајстор Драгољуб Велимировић;
2016. године умро је глумац Велимир Бата Живојиновић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Noc_muzeja
Претходни чланак

Отворен је Музеј ваздухопловства у Београду

СЈЗ
Наредни чланак

Зашто се каже ОБЕЋАНА ЗЕМЉА