АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је песник Војислав Илић

На данашњи дан, 21. јануара 1894. године у Београду је умро песник Војислав Илић.

Био је син песника и политичара Јована Илића, и рођен је 14. априла 1862. године, такође у главном граду, где је и провео већину живота, одрастајући у једној од најугледнијих престоничких кућа, која је тих година била састајалиште многих интелектуалаца и уметника, попут Змаја, Костића, Јакшића, Глишића, Нушића, Домановића и других.

Вероватно услед свих тих утицаја, рано је постао и политички активан, па је објављивао текстове и сатиричне песме у опозиционим листовима, држао говоре на омладинским скуповима и био често на удару власти.

Од детињства је био болешљив, па је због лошег успеха напустио гимназију и ванредно похађао предавања на Великој школи. Самостално се образовао учењем у очевој библиотеци,  присуствовао је већ поменутим састанцима и разговорима у својој кући, а бавио се и превођењем. Био је у браку са једном од кћери Ђуре Јакшића, а радио је као коректор Државне штампарије, па учитељ у српској школи у Турн Северину, као и писар Министарства унутрашњих дела, и дипломатски чиновник у Приштини и Солуну.

Писањем је почео да се бави рано: прву баладу објавио је са шеснаест година и сарађивао је са многим листовима и часописима, а објавио је и три књиге песама.

Писао је сатиричну, родољубиву и љубавну поезију, као и романсе и елегије, у којима преовлађују мотиви прошлости и самоће.

Његово стваралаштво означило је раскид са романтизмом и заузимање критичког става према друштву, а својом последњом фазом отворило је врата појави симболиста.

Војислав Илић је умро од туберкулозе, у тридесет другој години живота, а његово име данас носе културне установе и улице у многим нашим градовима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1737. године умро је дубровачки песник Игњат Ђурђевић;
1861. године рођен је вајар и академик Ђорђе Јовановић;
1957. године умро је композитор, диригент и музички педагог Петар Крстић;
1964. године рођен је ватерполиста Александар Шоштар.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Petar_II_Petrovic-Njegos
Претходни чланак

КАКО ЈЕ ЊЕГОШ ШТЕДЕО У ФЛОРЕНЦИ

СЈЗ
Наредни чланак

Зашто се каже: ДАТИ (СВОЈ) ОБОЛ