AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pesnik Vasko Popa

Na današnji dan, 5. januara 1991. godine u Beogradu je umro pesnik i akademik Vasko Popa. Rođen je u Grebencu kod Bele Crkve 29. juna 1922. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu, posle čega je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, pa u Bukureštu i Beču. Tokom Drugog svetskog rata bio je u nemačkom logoru u Zrenjaninu, da bi nakon rata diplomirao 1949. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pesme je počeo da objavljuje u listovima „Književne novine“ i „Borba“, a svojom prvom zbirkom pesama pod nazivom Kora, iz 1953. godine, pokrenuo je književne rasprave u javnosti i snažno uticao na mnoge mlade pesnike. U atmosferi socrealističkog pevanja i pripovedanja, koji su bili pod uticajem političke ideologije, Popa je svojim pesničkim izrazom, oslobođen od dogmi, napisao zbirku pesama koja je bila nova i šokantana, te se smatra početkom srpske posleratne moderne poezije. Popa je svoju drugu zbirku poezije, Nepočin polje, koja je imala četiri ciklusa pesama, objavio 1956. godine, posle čega je napisao još šest zbirki (Sporedno nebo, Uspravna zemlja, Vučja so, Kuća nasred druma, Živo meso i Rez) kao i ciklus pesama Mala kutija, deo buduće zbirke Gvozdeni sad, koju nije dovršio. Takođe je priredio i zbornike Od zlata jabuka, Urnebesnik i Ponoćno sunce, u kojima je prikazao poetski svet narodnih umotvorina, humora i snoviđenja. Od 1954. godine do 1979. godine radio je kao urednik u Izdavačkoj kući „Nolit“. Jedan je od naših najprevođenijih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika. Bio je član SANU, jedan od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, osnivač Književne opštine Vršac i pokretač biblioteke „Slobodno lišće“. Dobitnik je „Zmajeve nagrade“, „Austrijske državne nagrade za evropsku literaturu“, nagrade „Branko Miljković“, nagrade AVNOJ-a, nagrade „Skender Kulenović“ i prvi je dobitnik „Brankove nagrade“ za poeziju. Vasko Popa preminuo je u šezdeset devetoj godini i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a njemu u čast 1995. godine ustanovljena je nagrada za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku – „Vasko Popa“, dok njegovo ime nose i ulice u više gradova u našoj zemlji.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1934. godine izašao je prvi broj „Ošišanog ježa“;
1938. godine rođen je književnik i novinar Svetozar Vlajković;
1942. godine rođen je pevač Zvonko Bogdan;
1947. godine odigran je prvi fudbalski meč između Partizana i Crvene Zvezde, koji se završen rezultatom 4:3 za crveno-bele.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

PAPULA 1
Prethodni članak

STARI RECEPTI: ŠUMADIJSKA  PAPULA

image004_subotic
Naredni članak

Rođen je hirurg i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu - dr Vojislav Subotić