АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је песник Васко Попа

На данашњи дан, 5. јануара 1991. године у Београду је умро песник и академик Васко Попа. Рођен је у Гребенцу код Беле Цркве 29. јуна 1922. године. Основну школу и гимназију завршио је у Вршцу, после чега је студирао на Филозофском факултету у Београду, па у Букурешту и Бечу. Током Другог светског рата био је у немачком логору у Зрењанину, да би након рата дипломирао 1949. године на Филозофском факултету у Београду. Песме је почео да објављује у листовима „Књижевне новине“ и „Борба“, а својом првом збирком песама под називом Кора, из 1953. године, покренуо је књижевне расправе у јавности и снажно утицао на многе младе песнике. У атмосфери соцреалистичког певања и приповедања, који су били под утицајем политичке идеологије, Попа је својим песничким изразом, ослобођен од догми, написао збирку песама која је била нова и шокантана, те се сматра почетком српске послератне модерне поезије. Попа је своју другу збирку поезије, Непочин поље, која је имала четири циклуса песама, објавио 1956. године, после чега је написао још шест збирки (Споредно небо, Усправна земља, Вучја со, Кућа насред друма, Живо месо и Рез) као и циклус песама Мала кутија, део будуће збирке Гвоздени сад, коју није довршио. Такође је приредио и зборнике Од злата јабука, Урнебесник и Поноћно сунце, у којима је приказао поетски свет народних умотворина, хумора и сновиђења. Од 1954. године до 1979. године радио је као уредник у Издавачкој кући „Нолит“. Један је од наших најпревођенијих песника, а и сам је преводио са француског језика. Био је члан САНУ, један од оснивача Војвођанске академије наука и уметности у Новом Саду, оснивач Књижевне општине Вршац и покретач библиотеке „Слободно лишће“. Добитник је „Змајеве награде“, „Аустријске државне награде за европску литературу“, награде „Бранко Миљковић“, награде АВНОЈ-а, награде „Скендер Куленовић“ и први је добитник „Бранкове награде“ за поезију. Васко Попа преминуо је у шездесет деветој години и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а њему у част 1995. године установљена је награда за најбољу књигу песама на српском језику – „Васко Попа“, док његово име носе и улице у више градова у нашој земљи.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1934. године изашао је први број „Ошишаног јежа“;
1938. године рођен је књижевник и новинар Светозар Влајковић;
1942. године рођен је певач Звонко Богдан;
1947. године одигран је први фудбалски меч између Партизана и Црвене Звезде, који се завршен резултатом 4:3 за црвено-беле.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

PAPULA 1
Претходни чланак

СТАРИ РЕЦЕПТИ: ШУМАДИЈСКА  ПАПУЛА

image004_subotic
Наредни чланак

Рођен је хирург и један од оснивача Медицинског факултета у Београду - др Војислав Суботић