АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је песник Раде Драинац

На данашњи дан, 1. маја 1943. године у Београду је умро песник Раде Драинац.

Рођен је 16. августа 1899. године у насељу Трбуње код Блаца, као Радојко Јовановић. Након основне школе у Блацу, у Прокупљу је учио обућарски занат, који је убрзо напустио и уписао гимназију.

По повлачењу преко Албаније, школовање је 1916. године наставио у Француској, где је остао до пролећа 1919. године, када се вратио у Србију и сместио у Београду. Био је боем и припадао је модернистички настројеним писцима и уметницима. Новинарску каријеру је започео следеће године пишући за многе листове, међу којима су Балкан, Београдски дневник, Стара Србија, Новости, Политика и други.

И сам је покренуо неколико часописа, почевши од Хипноса 1922. године. Од 1926. живео је у Паризу, путовао по свету и наставио да пише за новине, све више се окрећући политичкој проблематици, што га је у неколико наврата довело и до суда.

Од средине тридесетих година радио је у агенцијском одељењу централног прес-бироа и писао прилоге о културним и књижевним збивањима, све више побољевајући од туберкулозе.

Током Другог светског рата је био мобилисан, па заробљен од стране четника, те пуштен  уз писмену гаранцију грађана. Средином 1942. године смештен је у санаторијум на Озрену, одакле је следеће године стигао у београдску Државну општу болницу, где је и умро.

Сахрањен је на београдском Новом гробљу, а данас његово име, поред улица, носе библиотека из Прокупља, основна школа и награда за поезију.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1778. године у Сомбору је основана прва српска школа за стручно оспособљавање учитеља на српском језику Норма.
1866. године донет је Закон о пошти, којим је званично предвиђено да Државна штампарија штампа и издаје поштанске марке. Прва редовна серија поштанских марака Кнежевине Србије пуштена је у оптицај јуна исте године, а на њој је био приказан лик кнеза Михаила Обреновића из профила;
1893. године одржана је прва првомајска прослава у Србији;
1924. године рођен је композитор, педагог и академик Енрико Јосиф.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

komaranska-kosija-696x469
Претходни чланак

ПРИЈЕПОЉЕ (СЕЛО ОРАШАЦ): „Комаранске кошијеˮ

child-3352210_960_720
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ