АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је песник и публициста Осман Ђикић

На данашњи дан, 30. марта 1912. године у Мостару је у тридесет четвртој години умро српски песник, публициста и политичар, муслиманске верe, Осман Ђикић.

Рођен је 7. јануара 1879. године такође у Мостару, где је завршио основну школу и нижу гимназију, одакле су га због просрпског деловања аустроугарске власте искључиле, па је школовање наставио у Београду, Цариграду и Бечу, у коме је завршио Трговачку академију. Радио је као чиновник у банкама у Загребу, Брчком и Мостару, где се још као гимназијалац дружио са песницима Шантићем, Ћоровићем и Дучићем, окупљеним око листа Зора, под чијим је утицајем почео да пише песме. Био је један од оснивача Културног друштва босанскохерцеговачке муслиманске младежи Гајрет, које је просрпски усмеравао, а 1909. године, када је постао секретар овог друштва, преселио се у Сарајево, где је покренуо више часописа и био уредник Самоуправе.

Поред песама које је објављивао у Босанској вили, Зори, Бехару и још неким листовима, иза себе је оставио и три збирке песама. Писао је и прозу, драме и расправе о друштвено-политичким питањима. Бавио се бележењем народних обичаја и сакупљањем народних песама, које није стигао да обради до краја, те је сву ту грађу од око 5.000 стихова поклонио Српској краљевској академији у Београду.

Осман Ђикић је умро од туберкулозе и сахрањен је у родном граду, а његова супруга, Српкиња православне вере, Зора, умрла је две године касније од исте болести, те је прича о њиховој љубави и прераној смрти прерасла у легенду која траје до данас.

Између два светска рата, према пројекту архитекте Александра Дерока, подигнуто му је спомен-турбе код Карађоз-бегове џамије, где су  му пренети посмртни остаци, али су га усташе уништиле 1941. године.

Оно је обновљено после рата, међутим 1992. године поново је уништено од стране хрватских оружаних снага и делимично обновљено крајем прошлог века.

Данас у Србији његово име носе по једна улица у Београду и Новом Пазару.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1899. године умро је теолог и писац Светолик Ранковић
2005. године умро је редитељ, писац и глумац Мирослав Беловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Издавач: Лагуна
Претходни чланак

ЉУДИМА КОЈИ СУ БОЉИ ОД НАС САМИХ: ПРИКАЗ КЊИГЕ „ПРЕКО ПРАГАˮ ВЛАДИКЕ ГРИГОРИЈА

nature-3240902_960_720
Наредни чланак

СЕЛО КАМЕНОВО (ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ): САБОР ПЧЕЛАРА