AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je pesnik, lekar i akademik Jovan Jovanović Zmaj

Na današnji dan, 14. juna 1904. godine u Sremskoj Kamenici je umro Jovan Jovanović Zmaj.

Bio je pesnik, prevodilac, urednik književnih i satiričnih listova, akademik i lekar po profesiji.

Rođen je 6. decembra 1833. godine u Novom Sadu, a prava je studirao u Pešti, Pragu i Beču.

Posle toga je završio i medicinu u Pešti, te radio kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču. Šezdesetih godina XIX veka je pokrenuo književni časopis Javor i satirične listove Komarac i 3. Maj, čiji je naziv postao njegov nadimak.

Umetnički se razvijao pod uticajem narodne poezije, Branka Radičevića, nemačkih romantičara i Šandora Petefija, ali je ubrzo našao svoj izraz i postao jedan od najpopularnijih srpskih pesnika.

Pisao je lirske, rodoljubive, satirične pesme, kao i poeziju za decu. Najznačajnije Zmajeve zbirke pesama su Đulići, stihovi o  ljubavi i srećnom porodičnom životu i Đulići uveoci, koju je napisao pošto su mu umrla deca, a potom i žena.

Poslednjih godina života se naročito posvetio stvaranju poezije za decu i do danas ostao nenadmašan i najznačajniji srpski dečiji pesnik. Neke od njegovih najpoznatijih pesama za decu su Pačija škola, Tiho noći, Materina maza, Ala je lep… i druge.

Zmaj  je uređivao još dva satirična lista Žiža i Starmali, a od  1880. godine pa do smrti je izdavao dečiji list Neven, jedan od najznačajnijih srpskih  dečijih listova ne samo tog doba, u kome se pored ostalog istakao i kao tvorac jednog od prvih srpskih stripova.

Prevodio je sa više jezika, među kojima sa mađarskog Šandora Petefija, sa ruskog Mihaila Ljermontova i sa engleskog Alfreda Tenisona.

Takođe je štampao i dve knjige istočnjačkih stihova. Od 1958. godine, početkom juna se u Kamenici i Novom Sadu održava smotra dečijeg kulturnog stvaralaštva, koja je krajem šezdestih godina dobila naziv Zmajeve dečije igre.

Festival okuplja pisce, ilustratore i izdavače dečije literature, a 1975. godine je ustanovljena i Povelja Zmajevih dečijih igara.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1930. godine rođen je istoričar, teoretičar književnosti i akademik Predrag Palavestra;
1930. godine rođen je fudbaler i osvajač olimpijskog zlata Borivoje Bora Kostić;
1935. godine rođen je književni istoričar, teoretičar i kritičar, pripovedač i antologičar Dragiša Vitošević;
1947. godine rođen je harmonikaš Ljubiša Pavković;
1963. godine rođen je Antonije Pušić – Rambo Amadeus;
1979. godine poginuo je književnik Blagoje Jastrebić;
1986. godine umro je istoričar i akademik Dimitrije Bogdanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

MiroslavMitrovic
Prethodni članak

Umro je novinar Miroslav Mira Mitrović

900x600_sima-nesic
Naredni članak

Poginuo je Sima Nešić