АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је песник Душан Васиљев

На данашњи дан, 27. марта 1924. године умро је песник Душан Васиљев.

Рођен је лета 1900. године у Великој Кикинди и имао је брата и две сестре, али је већ 1904. остао без мајке, након чега се отац оженио другом женом и добио још деце.

Душан је основну школу похађао у родном граду, после чега је грађанску и учитељску школу учио у Темишвару, где се породица 1911. године преселила. Када му је отац мобилисан у Првом светском рату, он је преузео бригу о породици, те је поред школовања радио и као писар. Ипак, 1917. је и он, иако малолетан, мобилисан и послат у Италију да на Пијави брани Двојну монархију. По завршетку рата, осамнаестогодишњи Душан се, оболео од маларије и туберкулозе, са неизбрисивим сценама ужаса рата у којем је годину дана живео, вратио у Темишвар. Ту је у наредном периоду за победничку српску војску радио као писар, тумач и деловођа, док тај град није коначно припао Румунији.

Тада је дошао у Београд, студирао на Филозофском факултету, завршио педагошки курс и у београдским часописима, као што су Мисао и Српски књижевни гласник, објављивао своја дела.

Био је један од првих песника који су стварали такозвану дефетистичку поезију, отворено осуђивали рат и писали о очају, разочарању, срушеним идеалима, беди и осталим неизоставним пратиоцима сваког рата.

У престоници се није дуго задржао, и по савету лекара се преселио у мање место. Постао је учитељ у Ченеју, на самој румунској граници, где је добио школски стан, заљубио се и оженио једном од најлепших ченејских девојака. Нажалост, срећа им је била кратког века. Он је у више наврата, иако болестан, слат на војне дужности по Македонији и Војводини, а када је Румунија припојила Ченеј, с обзиром да је тада био учитељ у Ковину, остао је раздвојен и од своје супруге. Крајем 1923. године је покушао да пронађе лекара у Загребу, али су му долазак заказали за пролеће. Ту зиму је провео у Кикинди, болујући и дописијући се са својом женом, са којом није могао да се види због обостране немогућности преласка границе.

Један од најтрагичнијих српских песника, умро је почетком пролећа следеће 1924. године, не напунивши двадесет четири и не објавивши ни једну књигу, мада је написао око три стотине песама, двадесетак новела и неколико драма.

Сахрањен је на Мелином гробљу у Кикинди, а поред књижевне награде која носи име овог песника и коју додељује Културно просветна заједница Кикинде, као и истоимене гимназије у том граду, за Душаном Васиљевим су остала дела, међу којима су најпознатије песме Човек пева после рата, Домовина и Плач матере човекове.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1862. године рођена је књижевница, путник и добротвор Јелена Димитријевић;
1928. године рођен је филозоф и књижевник Радомир Константиновић;
1929. године рођен је књижевник и историчар Славко Леовац;
1941. године рођен је певач Мики Јевремовић;
1941. године одиграли су се пуч и демонстрације који су довели до почетка Другог светског рата у нашој земљи;
1951. године рођен је композитор Александар Сања Илић;
1964. године рођен је глумац Слободан Бештић;
1966. године рођен је кошаркаш Жарко Паспаљ;
1968. године умро је књижевник Тодор Манојловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Stevan_Sremac
Претходни чланак

Стеван Сремац о песми назовипесника

ZgradaFakulteta
Наредни чланак

Обележава се Дан Пољопривредног факултета у Београду