ЉудиНа данашњи дан

Умро је оснивач Педагошког музеја у Београду Димитрије Путниковић

На данашњи дан, 17. маја 1910. године у Београду је умро оснивач Педагошког музеја у Београду Димитрије Путниковић.

Рођен је 6. фебруара 1859. године у Касидолу код Пожаревца, а након школовања у Смољинцу и Пожаревцу, прешао је у новоотворену Учитељску школу у Београду и био у првој генерацији матураната 1880. године.

Од следеће године је почео да ради као учитељ, и прошавши кроз многе школе по Србији имао је прилику да уочи и анализира различите проблеме у педагогији, а пратио је и збивања у просвети европских земаља. Тако је, између осталог, средином последње деценије XIX века, на иницијативу тадашњег министра просвете, боравио у Прагу да би изучио организацију и уређење тамошњег система, те је по повратку са пута уз његово залагање и на иницијативу Учитељског удружења основан данашњи Педагошки музеј, са њим као управником.

Током каријере бавио се истраживањима методике, дидактике, андрагогије, педагогије, школске хигијене, као и писањем, па је иза себе оставио опус од око стотинак књига, међу којима су буквари, читанке, уџбеници и књиге за децу, а био је и уредник и сарадник многих листова.

Данас се на згради Педагошког музеја у Београду налази спомен-плоча и рељеф са ликом Димитрија Путниковића, а његово име носи једна улица.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1395. године у бици на Ровинама је погинуо Марко Краљевић;
1894. године рођена је сликарка Зора Петровић;
1917. године умро је војвода Радомир Путник;
1928. године рођен је сликар Игор Васиљев;
1966. године основана је Математичка гимназија у Београду;
1970. године рођен је глумац Небојша Дугалић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Стара разгледница скадарске Розафе. Срби су своју највећу тврђаву назвали Розафа по граду у Малој Азији у коме је мученички пострадао свети православни ратник Сергије (Свети Срђ).
Претходни чланак

СКАДАР: Трагови Срба у прошлости и живот српског народа данас

211px-Rudjer_Boskovic
Наредни чланак

Рођен је научник Руђер Бошковић