АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је оснивач модерне српске астрономије и метеорологије Милан Недељковић

На данашњи дан, 21. фебруара 1950. године у Београду је умро професор и оснивач модерне српске астрономије и метеорологије Милан Недељковић.

Рођен је 9. септембра 1857. године, такође у главном граду, где је након основне школе и Прве мушке гимназије дипломирао на Природно-математичком одсеку Велике школе.

Ту је одмах потом примљен за приправника предавача физике и математике, али је захваљујући стипендији ипак своје школовање наставио на париској Сорбони.

По повратку у Београд пет година касније, имао је дипломе из математике, физике, астрономије, метеорологије, прецизне механике и сеизмологије, па је на Великој школи отворио Катедру за астрономију и метеорологију, те 1887. године основао Астрономску и метеоролошку опсерваторију у Београду, коју је деценијама потом са супругом опремао на све могуће начине, и био њен управник до свог пензионисања 1924. године.

Милан Недељковић је такође створио мрежу од више од две стотине метеоролошких станица по Србији и иза себе оставио мноштво стручних и научних радова, а данас његово име носе улице и више наших градова.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо:

1888. године умро је новинар и публициста Димитрије Мита Ценић;
1895. године рођен је историчар уметности Милан Кашанин;
1913. године у Србији је донета Уредба о саобраћајним справама које се крећу по ваздуху;
1974. године проглашен је Устав СФРЈ из 1974.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Prota Milan Djuric
Претходни чланак

VOX POPULI – Прота Милан Ђурић (1. део)

kratohvil
Наредни чланак

Умро је вајар Јован Кратохвил