AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je novinar Vladislav S. Ribnikar

Na današnji dan, 1. decembra 1955. godine u Beogradu je umro direktor Politike i prvi direktor TANJUG-a Vladislav S. Ribnikar.

Rođen je 15. decembra 1900. godine, takođe u glavnom gradu, gde je počeo školovanje koje je potom nastavio i završio u Francuskoj.

Godine 1924. je postao direktor Politike, koja je sa njim na čelu postala najčitaniji list u Jugoslaviji.

Po izbijanju Drugog svetskog rata kod nas, obustavio je izlaženje Politike, a njegova kuća na Dedinju je postala sastajalište ilegalaca, te je u njoj 4. jula održana i sednica CK KPJ o podizanju ustanka.

Krajem oktobra te godine je uhapšen i odveden u logor na Banjici, odakle je pušten posle pet meseci u kućni pritvor, da bi se sredinom 1943. godine priključio NOB-u, bio jedan od osnivača i prvi direktor TANJUG-a.

Vladislav S. Ribnikar je posle rata obavljao više političkih funkcija, pa je između ostalog bio i ministar u Vladi, predsednik Komiteta za kulturu i umetnost, predsednik za kinematografiju, predsednik Jugoslovenskog crvenog krsta i delegat Jugoslavije na zasedanjima skupštinne OUN i UNESKO.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1918. godine proglašena je Kraljevina SHS;
1924. godine rođen je lingvista i akademik Pavle Ivić;
1930. godine rođen je glumac Milutin Butković;
1935. godine otvorena je Gradska bolnica u Beogradu, danas KBC Zvezdara;
1953. godine umro je producent, snimatelj i reditelj Kosta Novaković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dragan_Lukic-480x663
Prethodni članak

Rođen je pisac Dragan Lukić

Naredni članak

MISAO DANA