АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је новинар Владислав С. Рибникар

На данашњи дан, 1. децембра 1955. године у Београду је умро директор Политике и први директор ТАНЈУГ-а Владислав С. Рибникар.

Рођен је 15. децембра 1900. године, такође у главном граду, где је почео школовање које је потом наставио и завршио у Француској.

Године 1924. је постао директор Политике, која је са њим на челу постала најчитанији лист у Југославији.

По избијању Другог светског рата код нас, обуставио је излажење Политике, а његова кућа на Дедињу је постала састајалиште илегалаца, те је у њој 4. јула одржана и седница ЦК КПЈ о подизању устанка.

Крајем октобра те године је ухапшен и одведен у логор на Бањици, одакле је пуштен после пет месеци у кућни притвор, да би се средином 1943. године прикључио НОБ-у, био један од оснивача и први директор ТАНЈУГ-а.

Владислав С. Рибникар је после рата обављао више политичких функција, па је између осталог био и министар у Влади, председник Комитета за културу и уметност, председник за кинематографију, председник Југословенског црвеног крста и делегат Југославије на заседањима скупштинне ОУН и УНЕСКО.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1918. године проглашена је Краљевина СХС;
1924. године рођен је лингвиста и академик Павле Ивић;
1930. године рођен је глумац Милутин Бутковић;
1935. године отворена је Градска болница у Београду, данас КБЦ Звездара;
1953. године умро је продуцент, сниматељ и редитељ Коста Новаковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Dragan_Lukic-480x663
Претходни чланак

Рођен је писац Драган Лукић

Наредни чланак

МИСАО ДАНА