АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је новинар, режисер, писац и надреалиста Љубиша Јоцић

На данашњи дан 2. марта 1978. године у Београду је умро новинар, режисер, писац и надреалиста Љубиша Јоцић.

Рођен је 19. јуна 1910. године на Убу. Права, филозофију и медицину је студирао у Београду, док је сликарство и вајарство учио у Паризу, где се и упознао са надреалистима.

Године 1929. је почео да објављује своје стихове у београдским часописима Европа и 50, да би му 1930. године изашла прва књига поезије Сан или биљка, после чега је уследила књига песама Љубав и слобода.

Године 1938. се дефинитвно вратио у Београд и наставио да се бави књижевношћу, објавивши свој први роман Поломљена кола.

За време Другог светског рата је илегално био у Београду и пришао партизанима. После рата је наставио да објављује књиге, снимио један дугометражни и петнаестак кратких филмова, те за филм Пионир и двојка 1950. године добио Сребрног лава у Венецији.

Имао је изложбу слика у Паризу и бавио се експериментима и истраживањима у разним уметничким дисциплинама, а године 1972. о Љубиши Јоцићу је снимљен и документарни филм.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1844. године основана је претеча ВМА у Београду;
1933. године почеле су да излазе укрштене речи у Политици;
1973. године рођен је кошаркаш Дејан Бодирога;
2015. године умро је редитељ и професор Мирослав Миња Дедић;
2015. године умро је биолог, професор и академик Никола Туцић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Будвански залив (ФОТО: Арте)
Претходни чланак

Растко Петровић: ПЕЈЗАЖИ ПЕТРА ЛУБАРДЕ (1934)

timthumb
Наредни чланак

Кафана „Рајићˮ