AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je novinar, publicista, političar i diplomata Dimitrije Davidović

Na današnji dan, 5. aprila 1838. godine umro je novinar, publicista, političar i diplomata Dimitrije Davidović.

Rođen je 23. oktobra 1789. godine u Zemunu, a pored rodnog grada se školovao i u Sremskim Karlovcima, Pešti i Kežmarku, te potom u Beču studirao medicinu.

Ubrzo je međutim napustio studije i zajedno sa kolegom Dimitrijem Frušićem, sarađujući sa istaknutim književnicima tog vremena pokrenuo Novine serbske, list koji je izlazio do  1821. godine i imao veliki značaj za razvoj srpskog novinarstva.

Nešto kasnije je pokrenuo i književni list „Zabavnik“, počeo da uči štamparski zanat i kupio štampariju.

Ipak, pritisnut finansijskim i drugim problemima Davidović je 1821. godine prešao u Srbiju, gde je stupio u službu kneza Miloša i postao njegov sekretar. Tu je objavio svoje najvažnije istorijsko delo Đejanija k istoriji srpskoga naroda, a u periodu od 1829. do 1830. godine je bio član delegacije za pregovore sa Turcima i u Carigradu je uspešno radio na rešavanju pitanja srpske autonomije.

Godine 1834. je postao popečitelj i ponovo pokrenuo Novine Serbske, kao i periodičnu književnu publikaciju Zabavnik. Nakon Miletine bune, tokom koje je ostao odan knezu, Davidović je izradio Sretenjski ustav, nastao pod različitim uticajima i jedan od najliberalnijih u ondašnjoj Evropi.

Ustav je ubrzo po donošenju, pod pritiskom Rusije, Turske i Austrije, knez Miloš morao da suspenduje, a potom i ukine. Dimitrije Davidović je malo posle toga pao u kneževu nemilost, bio je smenjen sa svih državnih položaja, te je poslednje godine života proveo u Smederevu, gde je nekoliko godina kasnije i umro.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1921. godine rođen je profesor i akademik Vladimir Pantić;
1925. godine rođen je profesor i akademik Milenko Šušić;
1932. godine rođen je pisac Bora Ćosić;
1950. godine rođen je glumac Predrag Miki Manojlović;
1958. godine umrla je književnica i akademik Isidora Sekulić;
2018. godine umro je rukometaš Branislav Pokrajac.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

BABINE: Običaji i verovanja

despotovic
Naredni članak

Umro je arhitekta i scenograf Veljko Despotović