АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је новинар, публициста, политичар и дипломата Димитрије Давидовић

На данашњи дан, 5. априла 1838. године умро је новинар, публициста, политичар и дипломата Димитрије Давидовић.

Рођен је 23. октобра 1789. године у Земуну, а поред родног града се школовао и у Сремским Карловцима, Пешти и Кежмарку, те потом у Бечу студирао медицину.

Убрзо је међутим напустио студије и заједно са колегом Димитријем Фрушићем, сарађујући са истакнутим књижевницима тог времена покренуо Новине сербске, лист који је излазио до  1821. године и имао велики значај за развој српског новинарства.

Нешто касније је покренуо и књижевни лист „Забавник“, почео да учи штампарски занат и купио штампарију.

Ипак, притиснут финансијским и другим проблемима Давидовић је 1821. године прешао у Србију, где је ступио у службу кнеза Милоша и постао његов секретар. Ту је објавио своје најважније историјско дело Ђејанија к историји српскога народа, а у периоду од 1829. до 1830. године је био члан делегације за преговоре са Турцима и у Цариграду је успешно радио на решавању питања српске аутономије.

Године 1834. је постао попечитељ и поново покренуо Новине Сербске, као и периодичну књижевну публикацију Забавник. Након Милетине буне, током које је остао одан кнезу, Давидовић је израдио Сретењски устав, настао под различитим утицајима и један од најлибералнијих у ондашњој Европи.

Устав је убрзо по доношењу, под притиском Русије, Турске и Аустрије, кнез Милош морао да суспендује, а потом и укине. Димитрије Давидовић је мало после тога пао у кнежеву немилост, био је смењен са свих државних положаја, те је последње године живота провео у Смедереву, где је неколико година касније и умро.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1921. године рођен је професор и академик Владимир Пантић;
1925. године рођен је професор и академик Миленко Шушић;
1932. године рођен је писац Бора Ћосић;
1950. године рођен је глумац Предраг Мики Манојловић;
1958. године умрла је књижевница и академик Исидора Секулић;
2018. године умро је рукометаш Бранислав Покрајац.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

БАБИНЕ: Обичаји и веровања

despotovic
Наредни чланак

Умро је архитекта и сценограф Вељко Деспотовић