АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је новинар и публициста Димитрије Мита Ценић

На данашњи дан, 21. фебруара 1888. године умро је новинар и публициста Димитрије Мита Ценић.

Рођен је 29. септембра 1851. године и потицао је из угледне београдске породице, а још у младости постао је следбеник Светозара Марковића, чијим је погледима и схватањима остао доследан читавог живота. Марковићевој социјалистичкој групи приступио је 1871. године, а од наредне је почео да објављује чланке. Када је био на студијама медицине у Паризу 1873. године, због дојаве француској полицији да спрема атентат на краља Милана, који је тада боравио у француској престоници, ухапшен је и протеран из Француске. По повратку у Србију почиње припреме за покретање социјалистичког листа.

Међутим поново је ухапшен, сада под оптужбом да је припремао преврат и осуђен на осам година робије. Из затвора је изашао после пет година, наставио је са стварањем радничких организација и социјалистичке партије у Србији и био најистакнутија личност социјалистичког покрета у земљи. Књигу Испод земље или моја тамновања објавио је 1881. године и покренуо лист Радник, потом следећих година листове Борбу, Истину и политичко-књижевну ревију Час, а сарађивао је и у Београдском дневнику.

Његовим заузимањем дошло је до Оснивачке скупштине општег радничког друштва у Београду, оснивања Радничке касине у Шапцу и Занатлијско-радничког удружења у Смедереву.

Данас у више градова у нашој земљи постоје улице које носе име Димитрија Мите Ценића.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо:

1895. године рођен је историчар уметности Милан Кашанин;
1974. године усвојен је нови Устав СФРЈ, чије су одредбе постале темељ распада те државе и ратова који су уследили.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Фото извор: Радио-телевизија Србије
Претходни чланак

ИМЕНА 16.185 ЈУНАКА НА „ЗИДУ ПЛАЧАˮ У НИШУ

Milutin_Garasanin
Наредни чланак

Рођен је академик и политичар Милутин Гарашанин