AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je novinar Milisav Milić

Na današnji dan, 26. decembra 2006. godine umro je novinar, radio i televizijski reporter i urednik Milisav Milić. Rođen je 1939. godine u Bukošu, kod Vučitrna, gde je išao u osnovnu školu, da bi potom srednju pohađao u Zvečanu i zaršio Pravni fakultet u Prištini. Novinarstvom je počeo da se bavi u omladinskim glasilima u Kosovskoj Mitrovici, gde je bio i glavni i odgovorni urednik Gradske tribine mladih. Jedno vreme je bio dopisnik „Borbe“ i Radio Prištine iz Kosovske Mitrovice, a onda je prešao u Prištinu i 1965. godine postao dopisnik Radio Beograda iz ovoga grada. Polovinu radnog veka proveo je kao dopisnik Televizije Beograd sa Kosova i Metohije i šef dopisništva RTS-a u Prištini, a posle NATO bombardovanja naše zemlje, i povlačenja vojske, Milić je ostao u Prištini pokušavajući da održi redakcije programa na srpskom jeziku na RT Prištini. Kako u tome nije uspeo, sa kolegama je u Kosovskoj Mitrovici osnovao TV Most i bio njegov prvi direktor. Uporedo je radio i u lokalnim listovima, a sarađivao je i sa „NIN“-om, „Dugom“, „Ilustrovanom politikom“ i drugim nedeljnicima. Bio je predsednik Društva novinara Kosova, predsednik Aktiva novinara dopisnika sa Kosova i Metohije i predsednik Saveza novinara Jugoslavije, a smatra se za jednog od najboljih hroničara događaja u južnoj pokrajni od Drugog svetskog rata do danas.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1927. godine rođena je pozorišna, televizijska i radio rediteljka, teatrolog, i profesorka glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Ognjenka Milićević;
2013. godine umro je glumac Rajko Prodanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

vuckovic
Prethodni članak

Umro je kompozitor i dirigent Vojislav Vučković

320px-StefanStratimirović
Naredni članak

Rođen je mitropolit Stefan Stratimirović