AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je novinar Mihailo S. Petrović

Na današnji dan, 21. juna 1949. godine u Beogradu je umro novinar Mihailo S. Petrović.

Rođen je 1. marta 1901. godine u Bačkoj Palanci, i tokom Prvog svetskog rata je kao dečak sa vojskom prešao Albaniju i školovanje nastavio u Francuskoj.

Novinarstvom je počeo da se bavi posle Prvog svetskog rata u listovima Republika i Progres, 1922. pokrenuo časopis Buktinja i dve godine potom se zaposlio u Politici.

Za ovaj list je, pored ostalog, u međuratnom periodu snimio brojne fotografije Beograda koje se i danas često reprodukuju, izveštavao iz Španije tokom građanskog rata, bio dopisnik iz Pariza, te od 1941. godine po prelasku u London pokušao da tamo oformi Londonsku politiku.

U britanskoj prestonici je radio u Direkciji za informativnu službu Jugoslovenske vlade u izbeglištvu i pisao za Bi-Bi-Si, da bi po završetku rata i povratku u zemlju postao urednik spoljnopolitičke rubrike Politike i prvi posleratni predsednik Udruženja novinara Srbije.

Napisao je takođe i više knjiga o Beogradu, ratnim danima, emigraciji i drugim temama, te inicirao pokretanje Biltena Udruženja novinara Srbije.

Mihailo S. Petrović je umro u četrdeset devetoj godini života od srčanog udara.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1837. godine, izdavanje „uputaˮ iz kancelarije kneza Miloša za lečenje u Sokobanji, smatra se početkom organizovanog turizma u Srbiji;
1966. godine rođen je pijanista Ivan Tasovac;
1978. godine rođen je matematičar, političar i jedan od osnivača Socijalističke radničke partije Jugoslavije Filip Filipović;
1991. godine umro je ekonomista i profesor Zoran Pjanić;
1997. godine umro je književnik i akademik Živan Milisavac;
2001. godine umro je matematičar i pevač Krsta Petrović;
2013. godine umro je baletski igrač i koreograf Milorad Mišković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

PETROVARADIN: LEGENDA O NASTANKU UTVRĐENJA

Kralja Petra 76
Naredni članak

KAFANA „NEGOTINˮ