АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је новинар Михаило С. Петровић

На данашњи дан, 21. јуна 1949. године у Београду је умро новинар Михаило С. Петровић.

Рођен је 1. марта 1901. године у Бачкој Паланци, и током Првог светског рата је као дечак са војском прешао Албанију и школовање наставио у Француској.

Новинарством је почео да се бави после Првог светског рата у листовима Република и Прогрес, 1922. покренуо часопис Буктиња и две године потом се запослио у Политици.

За овај лист је, поред осталог, у међуратном периоду снимио бројне фотографије Београда које се и данас често репродукују, извештавао из Шпаније током грађанског рата, био дописник из Париза, те од 1941. године по преласку у Лондон покушао да тамо оформи Лондонску политику.

У британској престоници је радио у Дирекцији за информативну службу Југословенске владе у избеглиштву и писао за Би-Би-Си, да би по завршетку рата и повратку у земљу постао уредник спољнополитичке рубрике Политике и први послератни председник Удружења новинара Србије.

Написао је такође и више књига о Београду, ратним данима, емиграцији и другим темама, те иницирао покретање Билтена Удружења новинара Србије.

Михаило С. Петровић је умро у четрдесет деветој години живота од срчаног удара.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1837. године, издавање „упутаˮ из канцеларије кнеза Милоша за лечење у Сокобањи, сматра се почетком организованог туризма у Србији;
1966. године рођен је пијаниста Иван Тасовац;
1978. године рођен је математичар, политичар и један од оснивача Социјалистичке радничке партије Југославије Филип Филиповић;
1991. године умро је економиста и професор Зоран Пјанић;
1997. године умро је књижевник и академик Живан Милисавац;
2001. године умро је математичар и певач Крста Петровић;
2013. године умро је балетски играч и кореограф Милорад Мишковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

ПЕТРОВАРАДИН: ЛЕГЕНДА О НАСТАНКУ УТВРЂЕЊА

Краља Петра 76
Наредни чланак

КАФАНА „НЕГОТИНˮ