АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је новинар Драгослав Ранчић

На данашњи дан, 7. септембра 2008. године у Београду је умро један од најзначајнијих домаћих новинара Драгослав Ранчић.

Рођен је 15. септембра 1935. године у Крагујевцу, а новинарску каријеру је започео још током студија књижевности на београдском Филолошком факултету, пишући за лист Студент.

По дипломирању се запослио у Борби, где је преко писања градске хронике и извештаја, стигао до места дописника, спољнополитичког новинара и уредника, извештавајући из Америке, Скандинавије, Африке и још неких европских земаља.

Године 1970. је постао спољнополитички уредник у тада Политикином НИН-у, и ту остао до 1974, када прелази у спољнополитичку рубрику Политике.

Следећих једанаест година је провео извештавајући из Кине, да би потом боравио у Берлину и био сведок дешавања из 1989. године. Почетком деведестих је једно време био саветник за медије председника СР Југославије Добрице Ћосића, после чега се вратио у НИН, али тада ван окриља Политике.

Драгослав Ранчић, наш највећи познавалац политичко-друштвених дешавања у Кини, наставио је да пише за НИН и Политику и након пензионсања 1998. године, све до своје смрти.

Сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1788. године Турци су у Банату заробили капетана Кочу Анђелковића и убрзо га убили;
1929. године умро је трговац и добротвор Владимир Матијевић;
1944. године рођен је фудбалер и тренер Велибор Бора Милутиновић;
1964. године започети су радови на изградњи хидроелектране Ђердап;
1995. године умро је редитељ Радивоје Лола Ђукић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

petar-stojanovic
Претходни чланак

Рођен је композитор и професор Петар Стојановић

Bitef
Наредни чланак

Почео је први БИТЕФ