AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je muzičar, kompozitor i pedagog Miša Blam

Na današnji dam, 19. juna 2014. godine u Beogradu je umro muzičar, kompozitor i pedagog Miša Blam.

Rođen je 15. decembra 1947. godine, takođe u glavnom gradu, u porodici koja se generacijama bavila muzikom – otac mu je bio osnivač jednog od prvih džez orkestara kod nas, a deda jedan od osnivača Radio Beograda.

Sa četiri godine je počeo da uči violinu, da bi ubrzo prešao na klavir i nakon učenja u muzičkoj školi Stanković diplomirao na katedri za kontrabas Fakulteta muzičke umetnosti, te potom magistrirao u Belgiji.

Još kao srednjoškolac je svirao u kamernom orkestru Dušan Skovran, zatim u Beogradskoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru JNA, Velikom narodnom orkestru RTB-a, Velikom džez orkestru RTB-a, kao i u inostranstvu: Berlinskom radio orkestru pod rukovodstvom fon Karajana, SAD-u, Izraelu i drugim zemljama, sarađujući sa brojnim domaćim i stranim muzičarima.

Takođe se bavio pedagoškim radom i istraživanjem prošlosti džez muzike, pa je pored osnivanja prvog domaćeg časopisa o džezu, izdao i nekoliko knjiga o ovoj vrsti muzike i bio autor televizijskog serijala Džez oko ponoći.

Miša Blam je tokom sovje višedecenijske karijere učestvovao na svim značajnijim svetskim džez festivalima i bio direktor i tvorac nekoliko domaćih festivala, dobivši za svoj rad mnoge nagrade i priznanja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1873. godine rođen je geolog, filozof, profesor i akademik Vladimir K. Petković;
1885. godine rođen je kompozitor, dirigent, pedagog i akademik Stevan Hristić;
1892. godine rođen je diplomata i kolekcionar Pavle Beljanski;
1910. godine rođen je umetnik i nadrealista Ljubiša Jocić;
1923. godine rođena je glumica Živka Matić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Radmila_Petanovic_01
Prethodni članak

Rođena je biolog, profesor i akademik Radmila Petanović

mitrovic
Naredni članak

Umro je umetnik Vladimir Mitrović