АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је музичар, композитор и педагог Миша Блам

На данашњи дам, 19. јуна 2014. године у Београду је умро музичар, композитор и педагог Миша Блам.

Рођен је 15. децембра 1947. године, такође у главном граду, у породици која се генерацијама бавила музиком – отац му је био оснивач једног од првих џез оркестара код нас, а деда један од оснивача Радио Београда.

Са четири године је почео да учи виолину, да би убрзо прешао на клавир и након учења у музичкој школи Станковић дипломирао на катедри за контрабас Факултета музичке уметности, те потом магистрирао у Белгији.

Још као средњошколац је свирао у камерном оркестру Душан Сковран, затим у Београдској филхармонији, Симфонијском оркестру ЈНА, Великом народном оркестру РТБ-а, Великом џез оркестру РТБ-а, као и у иностранству: Берлинском радио оркестру под руководством фон Карајана, САД-у, Израелу и другим земљама, сарађујући са бројним домаћим и страним музичарима.

Такође се бавио педагошким радом и истраживањем прошлости џез музике, па је поред оснивања првог домаћег часописа о џезу, издао и неколико књига о овој врсти музике и био аутор телевизијског серијала Џез око поноћи.

Миша Блам је током совје вишедеценијске каријере учествовао на свим значајнијим светским џез фестивалима и био директор и творац неколико домаћих фестивала, добивши за свој рад многе награде и признања.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године рођен је геолог, филозоф, професор и академик Владимир К. Петковић;
1885. године рођен је композитор, диригент, педагог и академик Стеван Христић;
1892. године рођен је дипломата и колекционар Павле Бељански;
1910. године рођен је уметник и надреалиста Љубиша Јоцић;
1923. године рођена је глумица Живка Матић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Radmila_Petanovic_01
Претходни чланак

Рођена је биолог, професор и академик Радмила Петановић

mitrovic
Наредни чланак

Умро је уметник Владимир Митровић