AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je muzičar i glumac Vladimir Savčić Čobi

Na današnji dan, 20. marta 2009. godine u Beogradu je umro muzičar i glumac Vladimir Savčić Čobi.

Rođen je 6. juna 1948. godine u Nišu, ali se kao dete vojnog lica često selio, te je muzikom počeo da se bavi u Sarajevu.

Prvo je svirao violinu i trombon, da bi potom 1967. godine bio bubnjar u grupi Vokins, posle koje je osnovao sastav Čobi i njegove sjenke, kada je i dobio nadimak Čobi, po Čabiju Čekeru.

Godinu dana kasnije postao je pevač grupe Pro arte, sa kojom je osvojio mnogobrojne festivalske nagrade i više od dve decenije važio za jednog od najpopularnijih pevača u Jugoslaviji.

Sa muzičkom karijerom je nastavio i nakon raspada grupe, pa je sarađivao sa Đorđem Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom i drugima.

Godine 1992. je napustio Sarajevo i preselio se u Beograd.

Glumio je i u nekoliko filmova, a najzapaženija uloga mu je bila ona iz TV serije Složna braća.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, a često je držao i humanitarne koncerte i odazivao se pozivima da pomogne svima kojima je mogao, uvek šireći vedrinu i optimizam.

Vladimir Savčić Čobi je preminuo posle višegodišnje borbe protiv raka i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beoradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1913. godine poginuo je prvi srpski školovani pilot Mihajlo Petrović;
1932. godine rođen je glumac Branislav Ciga Jerinić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

54519914_1482168721920490_9136106878449745920_n
Prethodni članak

Rođen je lingvista Drago Ćupić

Ilija_Garašanin,_politician_and_statesman
Naredni članak

ILIJA GARAŠANIN: Brinem narodnu brigu...