АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је музичар и глумац Владимир Савчић Чоби

На данашњи дан, 20. марта 2009. године у Београду је умро музичар и глумац Владимир Савчић Чоби.

Рођен је 6. јуна 1948. године у Нишу, али се као дете војног лица често селио, те је музиком почео да се бави у Сарајеву.

Прво је свирао виолину и тромбон, да би потом 1967. године био бубњар у групи Вокинс, после које је основао састав Чоби и његове сјенке, када је и добио надимак Чоби, по Чабију Чекеру.

Годину дана касније постао је певач групе Про арте, са којом је освојио многобројне фестивалске награде и више од две деценије важио за једног од најпопуларнијих певача у Југославији.

Са музичком каријером је наставио и након распада групе, па је сарађивао са Ђорђем Новковићем, Арсеном Дедићем, Кемалом Монтеном и другима.

Године 1992. је напустио Сарајево и преселио се у Београд.

Глумио је и у неколико филмова, а најзапаженија улога му је била она из ТВ серије Сложна браћа.

Добитник је више награда и признања, а често је држао и хуманитарне концерте и одазивао се позивима да помогне свима којима је могао, увек ширећи ведрину и оптимизам.

Владимир Савчић Чоби је преминуо после вишегодишње борбе против рака и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Беораду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1913. године погинуо је први српски школовани пилот Михајло Петровић;
1932. године рођен је глумац Бранислав Цига Јеринић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

54519914_1482168721920490_9136106878449745920_n
Претходни чланак

Рођен је лингвиста Драго Ћупић

Ilija_Garašanin,_politician_and_statesman
Наредни чланак

ИЛИЈА ГАРАШАНИН: Бринем народну бригу...