AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je muzičar i dirigent Vlastimir Pavlović Carevac

Na današnji dan, 10. januara 1965. godine u Beogradu je umro pravnik, muzičar i dirigent Vlastimir Pavlović Carevac.

Rođen je 9. oktobra 1895. godine u selu Carevac, po čemu je i dobio nadimak, a prvu violinu je dobio oca tokom školovanja i još tokom gimnazije u Požarevcu postao član školskog orkestra.

Posle Prvog svetskog rata, tokom koga je bio i zarobljen, upisao je i 1923. godine diplomirao ne beogradskom Pravnom fakultetu, posle čega se zaposlio kao pripravnik u jednoj poznatoj advokatskoj kancelariji u Velikom Gradištu, sve vreme se baveći muzikom.

Nakon isteka pripravničkog staža se vratio u Beograd i na poziv Radio Beograda postao prvi rukovodilac novoosnovanog Narodnog orkestra.

Tokom Drugog svetskog rata je pristupio Požarevačkom partizanskom odredu, bio zarobljen i posle logora na Banjici prebačen u Dahau.

Nakon rata se vratio u zemlju i do kraja života vodio Narodni orkestar Radio Beograda, sarađujući sa mnogim značajnim muzičarima i pevačima, i nastupajući širom Jugoslavije.

Takođe je dirigovao i horom KUD-a Abrašević, bavio se pedagoškim radom i komponovanjem, te intenzivno izučavao, prikupljao i radio na očuvanju naše muzičke narodne baštine.

Vlastimir Pavlović Carevac je umro iznenada, pre sedamdesetog rođendana, i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a pored brojnih njegovih snimaka, od sredine devedestih godina veka za nama, sećanje na njega čuva i manifestacija Carevčevi dani, koja se svake godine održava u Velikom Gradištu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1848. godine umro je prvi srpski knjižar i izdavač Gligorije Vozarović;
1891. godine umro je lekar i pisac Laza Lazarević;
1909. godine rođen je fizičar, hemičar i akademik Pavle Savić;
1911. godine rođe je kompozitor, dirigent i pedagog Vojislav Ilić;
1918. godine umro je češki istoričar Konstantin Jireček, autor dela Istorija Srba;
1948. godine rođen je košarkaš Nikola Plećaš;
1949. godine umro je arhitekta i olimpijac Momčilo Tapavica;
1970. godine rođena je šahistkinja Alisa Marić;
2002. godine umrla je vajarka Vidosava Vida Jocić;
2011. godine umro je fudbaler Crvene zvezde i osvajač olimpijskog zlata Borivoje Bora Kostić;
2020. godine umrla je glumica Neda Arnerić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

unnamed
Prethodni članak

Rođen je slikar naivac Janko Brašić

biblioteka
Naredni članak

Osnovana je Biblioteka grada Beograda