АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је Моша Пијаде

На данашњи дан, 15. марта 1957. године је умро сликар, новинар, револуционар и државни функционер Моша Пијаде.

Рођен је 4. јануара 1890. године у Београду, а након основне школе и ниже гимназије, похађао је Занатско-уметничку школу у Београду и потом студирао сликарство у Минхену и Паризу.

Године 1910. вратио се у Београд и почео да се бави новинарством, пре свега ликовном критиком и револуционарном публицистиком, поставши секретар Удружења новинарских сарадника, а једно време је радио и као наставник цртања у гимназији у Охриду.

Од 1920. године је био члан КПЈ, а када је откривена илегална штампарија летака и листа Комунист, 1925. године је осуђен на дванаест година робије, штто му је повишено за још две због политичке активности међу затвореницима.

По одслужењу ове казне, још неколико пута је до априла 1941. године био затваран, и током тог времена превео неколико комунистичких књига и створио значајна познанства за своје даље деловање.

Током Другог светског рата је, између осталог, учествовао на Другом заседању АВНОЈ-а и био један од твораца одлука које су ту донете, као и један од оснивача Телеграфске агенције нове Југославије – ТАНЈУГ.

Након рата је био високи државни функционер и члан многих тела, комитета и одбора, као и члан Српске академије наука, Удружења новинара и Удружења ликовних уметника Југославије.

Из политичког живота се повукао 1955. године, а умро је две године касније у Паризу.

Моша Пијаде је сахрањен у Гробници народних хероја на Калемегдану, а споменици њему се и данас налазе на неколико места у центру Београда, и поред његове спорне политичке улоге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1815. године рођен сликар и писац Димитрије Аврамовић;
1837. године умро је владика и песник Лукијан Мушицки;
1898. године рођен је књижевник, књижевни критичар, преводилац и професор Универзитета у Београду Рашко Димитријевић;
1900. године рођен је зоолог и академик Милутин Радовановић;
1936. године рођен је историчар и академик Чедомир Попов;
1948. године рођен је писац и академик Давид Албахари;
1991. године умро је књижевник Миодраг Булатовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Emir-Bekric
Претходни чланак

Рођен је атлетичар Емир Бекрић

Branko_Radičević_2
Наредни чланак

МИЛАН КАШАНИН: Између орла и вука (Бранко Радичевић)