AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Umro je matematičar, profesor i akademik Radivoj Kašanin

Na današnji dan, 30. oktobra 1989. godine umro je matematičar, profesor i akademik Radivoj Kašanin.

Rođen je 3. juna 1892. godine u Belom Manastiru, a nakon osnovne škole u rodnom mestu i gimnazije u Osijeku i Novom Sadu, studirao je matematiku i astronomiju u Beču, Zagrebu i Budimpešti. Po izbijanju Prvog svetskog rata mobilisan je u austrougarsku vojsku i 1915. godine upućen na ruski front u Galiciji, odakle je prebegao na rusku stranu i prijavio se kao dobrovoljac u srpsku vojsku.

Posle rata, tokom koga je višestruko odlikovan, nastavio je studije na Sorboni, gde je i diplomirao, i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1922. godine je radio na Katedri za matematiku beogradskog Tehničkog fakulteta, prvo kao docent, pa vanredni i na kraju redovni profesor, kao i na Elektrotehničkom fakultetu, a dva puta je biran i za rektora na Tehničkoj velikoj školi. Bio je član SANU, zamenik predsednika SANU, sekretar Odeljenja za tehničke nauke, jedan od osnivača Matematičkog instituta SANU, njegov upravnik i predsednik Saveta, a predavao je i geometriju na novosadskom Filozofskom fakultetu. Radivoj Kašanin je objavio desetine naučnih i stručnih radova iz matematičke analize, mehanike i astronomije, kao i nekoliko radova iz geofizike sa Pavlom Savićem, i za svoj rad dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Oktobarska nagrada Beograda, Sedmojulska nagrada i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1905. godine u Beogradu je osnovan KUD Abrašević;
1907. godine umro je slikar Đorđe Krstić;
1931. godine rođen je pevač Đorđe Marjanović;
1934. godine rođen je slikar Milić Stanković, poznatiji kao Milić od Mačve;
1947. godine rođen je istoričar Ivan Đurić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

download
Prethodni članak

800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog

Petar_II_Petrović_Njegoš_,_pesnik_i_vladika
Naredni članak

Umro je Njegoš