АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Умро је математичар, професор и академик Радивој Кашанин

На данашњи дан, 30. октобра 1989. године умро је математичар, професор и академик Радивој Кашанин.

Рођен је 3. јуна 1892. године у Белом Манастиру, а након основне школе у родном месту и гимназије у Осијеку и Новом Саду, студирао је математику и астрономију у Бечу, Загребу и Будимпешти. По избијању Првог светског рата мобилисан је у аустроугарску војску и 1915. године упућен на руски фронт у Галицији, одакле је пребегао на руску страну и пријавио се као добровољац у српску војску.

После рата, током кога је вишеструко одликован, наставио је студије на Сорбони, где је и дипломирао, и докторирао на Филозофском факултету у Београду. Од 1922. године је радио на Катедри за математику београдског Техничког факултета, прво као доцент, па ванредни и на крају редовни професор, као и на Електротехничком факултету, а два пута је биран и за ректора на Техничкој великој школи. Био је члан САНУ, заменик председника САНУ, секретар Одељења за техничке науке, један од оснивача Математичког института САНУ, његов управник и председник Савета, а предавао је и геометрију на новосадском Филозофском факултету. Радивој Кашанин је објавио десетине научних и стручних радова из математичке анализе, механике и астрономије, као и неколико радова из геофизике са Павлом Савићем, и за свој рад добио многе награде и признања, међу којима су Октобарска награда Београда, Седмојулска награда и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1905. године у Београду је основан КУД Абрашевић;
1907. године умро је сликар Ђорђе Крстић;
1931. године рођен је певач Ђорђе Марјановић;
1934. године рођен је сликар Милић Станковић, познатији као Милић од Мачве;
1947. године рођен је историчар Иван Ђурић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

download
Претходни чланак

800 година од крунисања Стефана Првовенчаног

Петар_II_Петровић_Његош_,_песник_и_владика
Наредни чланак

Умро је Његош