AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je matematičar, profesor i akademik Bogoljub Stanković

Na današnji dan, 16. maja 2018. godine u Novom Sadu je umro matematičar, profesor i akademik Bogoljub Stanković.

Rođen je 1. novembra 1924. godine u Botošu, a osnovnu školu i gimnaziju je učio u Novom Sadu, gde je tokom Drugog svetskog rata bio uhapšen i odveden u logor Dahau.

Po oslobođenju je u Beogradu upisao studije matematike, diplomirao 1949. godine i bio izabran za asistenta Matematičkog insituta SANU, te pet godina potom tu i doktorirao.

Iste, 1954. godine je izabran za jednog od prvih nastavnika na novoosnovanom Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na čijoj je katedri za matematiku bio redovni profesor i učestvovao od početka u organizovanju i izvođenju nastave.

Pored članstva u mnogim domaćim i stranim društvima matematičara, predavanja koja je držao na brojnim svetskim univerzitetima, učešća na naučno-stručnim skupovima, rada na projektima i uređivanju više časopisa, bio je redovni član SANU, šef katedre za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, prodekan i dekan fakulteta, direktor Instituta za univerzitetsku nastavu Univerziteta u Novom Sadu, direktor Instituta za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Bogoljub Stanković je objavio šest monografija i oko sto pedeset radova u najeminentnijim matematičkim časopisima, i za svoj rad i doprinos nauci dobio mnoge nagrade i priznanja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1890. godine umro je pesnik Stevan Vladislav Kaćanski;
1898. godine rođen je književnik i diplomata Rastko Petrović;
1898. godine rođena je pesnikinja i akademik Desanka Maksimović;
1931. godine rođen je fudbaler i trener Vujadin Boškov;
1972. godine svečano je pušten u rad hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_2
Prethodni članak

„Brzo ozdravljenje želi Vam Narodna skupština, sa 98 poslanika za i 52 protiv!”

7026825_hajducijpg
Naredni članak

Alberto Fortis: O HAJDUCIMA (1774)