АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је математичар, професор и академик Богољуб Станковић

На данашњи дан, 16. маја 2018. године у Новом Саду је умро математичар, професор и академик Богољуб Станковић.

Рођен је 1. новембра 1924. године у Ботошу, а основну школу и гимназију је учио у Новом Саду, где је током Другог светског рата био ухапшен и одведен у логор Дахау.

По ослобођењу је у Београду уписао студије математике, дипломирао 1949. године и био изабран за асистента Математичког инситута САНУ, те пет година потом ту и докторирао.

Исте, 1954. године је изабран за једног од првих наставника на новооснованом Филозофском факултету у Новом Саду, на чијој је катедри за математику био редовни професор и учествовао од почетка у организовању и извођењу наставе.

Поред чланства у многим домаћим и страним друштвима математичара, предавања која је држао на бројним светским универзитетима, учешћа на научно-стручним скуповима, рада на пројектима и уређивању више часописа, био је редовни члан САНУ, шеф катедре за математику Природно-математичког факултета у Београду, продекан и декан факултета, директор Института за универзитетску наставу Универзитета у Новом Саду, директор Института за математику Природно-математичког факултета у Новом Саду и ректор Универзитета у Новом Саду.

Богољуб Станковић је објавио шест монографија и око сто педесет радова у најеминентнијим математичким часописима, и за свој рад и допринос науци добио многе награде и признања.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1890. године умро је песник Стеван Владислав Каћански;
1898. године рођен је књижевник и дипломата Растко Петровић;
1898. године рођена је песникиња и академик Десанка Максимовић;
1931. године рођен је фудбалер и тренер Вујадин Бошков;
1972. године свечано је пуштен у рад хидроенергетски и пловидбени систем Ђердап.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_2
Претходни чланак

„Брзо оздрављење жели Вам Народна скупштина, са 98 посланика за и 52 против!”

7026825_hajducijpg
Наредни чланак

Алберто Фортис: О ХАЈДУЦИМА (1774)