AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je matematičar i akademik Dimitrije Nešić

Na današnji dan, 9. maja 1904. godine u Beogradu je umro matematičar, profesor i rektor Velike škole, predsednik Srpske kraljevske akademije, ministar prosvete i član Državnog saveta, Dimitrije Nešić.

Rođen je 20. oktobra 1836. godine takođe u Beogradu, gde je nakon završene gimnazije upisao studije na Liceju, koje je nastavio na Velikoj tehničkoj školi u Beču, pa na Politehnici u Karlsrueu.

Godine 1862. je postavljen za suplenta na katedri za matematiku, a kada je Licej sledeće godine prerastao u Veliku školu, bio je među prvih osam profesora koji su birali ostali nastavni kadar, ostavši tu do svog odlaska u penziju 1894. godine.

Tada je svoje mesto prepustio Mihailu Petroviću Alasu. Predavao je euklidsku geometriju, trigonometriju, analitičku geometriju, kombinatoriku, algebru, diferencijalni i integralni račun.

Napisao je nekoliko udžbenika i štampao trinaest naučnih radova u Glasniku Srpskog učenog društva i Glasu Srpske kraljevske akademije, a za potrebe Srbije je putovao u Evropu sa ciljem da prouči njihove sisteme mera.

Rezultat toga je bilo donošenje Zakona o metarskim merama 1873. godine, kao i knjiga Metarske mere, koja je imala veliku prosvetiteljsku ulogu u toj oblasti kod nas.

Bio je prvi direktor Druge beogradske gimnazije, rektor Velike škole u dva mandata, redovni član Srpskog učenog društva i među prvih šesnaest akademika prilikom osnivanja Srpske kraljevske akademije 1886. godine, kao i njen treći po redu predsednik. Matematičar, profesor i akademik, odlikovan Ordenom Svetog Save I i II stepena, kao i Ordenom Belih orlova IV reda.

Dimitrije Nešić je sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1939. godine rođen je novinar i urednik RTV Studio B Đoko Vještica;
1942. godine rođen je vaterpolista Mirko Sandić;
1945. godine zvanično je završen Drugi svetski rat;
1948. godine rođen je književnik Milan Oklopdžić;
1945. godine rođen je reditelj Slobodan Ž. Jovanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

maraton
Prethodni članak

Održan je prvi „Beogradski maraton”

1423px-National_Museum_of_Serbia_(DSC04612)
Naredni članak

Osnovan je Narodni muzej u Beogradu