АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је математичар и академик Димитрије Нешић

На данашњи дан, 9. маја 1904. године у Београду је умро математичар, професор и ректор Велике школе, председник Српске краљевске академије, министар просвете и члан Државног савета, Димитрије Нешић.

Рођен је 20. октобра 1836. године такође у Београду, где је након завршене гимназије уписао студије на Лицеју, које је наставио на Великој техничкој школи у Бечу, па на Политехници у Карлсруеу.

Године 1862. је постављен за суплента на катедри за математику, а када је Лицеј следеће године прерастао у Велику школу, био је међу првих осам професора који су бирали остали наставни кадар, оставши ту до свог одласка у пензију 1894. године.

Тада је своје место препустио Михаилу Петровићу Аласу. Предавао је еуклидску геометрију, тригонометрију, аналитичку геометрију, комбинаторику, алгебру, диференцијални и интегрални рачун.

Написао је неколико уџбеника и штампао тринаест научних радова у Гласнику Српског ученог друштва и Гласу Српске краљевске академије, а за потребе Србије је путовао у Европу са циљем да проучи њихове системе мера.

Резултат тога је било доношење Закона о метарским мерама 1873. године, као и књига Метарске мере, која је имала велику просветитељску улогу у тој области код нас.

Био је први директор Друге београдске гимназије, ректор Велике школе у два мандата, редовни члан Српског ученог друштва и међу првих шеснаест академика приликом оснивања Српске краљевске академије 1886. године, као и њен трећи по реду председник. Математичар, професор и академик, одликован Орденом Светог Саве I и II степена, као и Орденом Белих орлова IV реда.

Димитрије Нешић је сахрањен на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1939. године рођен је новинар и уредник РТВ Студио Б Ђоко Вјештица;
1942. године рођен је ватерполиста Мирко Сандић;
1945. године званично је завршен Други светски рат;
1948. године рођен је књижевник Милан Оклопџић;
1945. године рођен је редитељ Слободан Ж. Јовановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

maraton
Претходни чланак

Oдржан је први „Београдски маратон”

1423px-National_Museum_of_Serbia_(DSC04612)
Наредни чланак

Основан је Народни музеј у Београду