AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je matematičar i akademik Bogdan Gavrilović

Na današnji dan, 5. avgusta 1947. godine, umro je matematičar i akademik Bogdan Gavrilović.

Rođen je 1. januara 1864. godine u Novom Sadu, gde je proveo detinjstvo i mladost i završio gimnaziju kao najbolji učenik, o čemu je pisao i Zmaj u svom listu Neven. Kao pitomac Tekelijanuma sa odličnim uspehom je završio studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Budimpešti, na Odseku za matematiku, fiziku i astronomiju, a 1887. godine odbranio je i doktorsku disertaciju. Nakon toga je boravio i usavršavao se u Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj, a u Pragu je još kao student praktikovao gimnastiku i mačevanje.

U Beograd je došao 1887. godine i tu ostao do kraja svoje karijere. Predavao je na Velikoj školi, a docnije kada je transformisana i na Beogradskom univerzitetu. Smatra se da je zajedno sa Mihailom Petrovićem postavio temelj naše matematičke škole, a na njihov poziv iz Beča je došao i Milutin Milanković, koji je predavao  primenjenu matematiku. Pored profesorskog rada, Gavrilović je u više navrata postavljan i za rektora Beogradskog univerziteta.

Bio je redovni član Srpske kraljevske akademije, njen predsednik u jednom periodu i dopisni član Jugoslovenske Akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Pored toga, bio je član i u inostranim društvima kao što su Circolo matematico di Palermo i Dr hon. Causa u Atini.

Kada je 1939. godine osnovan Institut Nikola Tesla, postao je njegov direktor, a 1946. je bio jedan od osnivača Matematičkog instituta u Beogradu. Biblioteku Matematičkog seminara, o kojoj su u prvo vreme računa vodili on i Mihailo Petrović, osnovao je 1894. godine. Biblioteka je raspolagala velikim fondom knjiga, časopisa, monografija i ostale matematičke literature. Skoro pola veka ona je koristila generacijama matematičara, da bi je oktobra 1944. godine Nemci u povlačenju spalili.

Tokom života objavio je mnoštvo naučnih radova, a najznačajnija dela su mu: Analitična geometrija tačke, prave, kruga i koničnih preseka iz 1896. godine i Teorija determinanata iz 1899.

U penziju je otišao 1929. godine, ali je analitičku geometriju na Tehničkom fakultetu predavao sve do 1941. godine.

Preminuo je u Novom Sadu, a sahranjen je u Beogradu.

Njegova bista nalazi se u holu Matematičkog instituta SANU.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1716. godine austrijski princ Eugen Savojski je u bici kod Petrovaradina naneo težak poraz turskoj vojsci pod komandom Damada Ali paše, a godinu dana kasnije osvojio je i Beograd, koji je ostao pod austrijskom vlašću do 1739. godine;
1926. godine osnovan je Arhiv Vojvodine;
1954. godine rođen je književnik Dragan Lakićević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Veselin_Cajkanovic
Prethodni članak

Umro je naučnik i prevodilac Veselin Čajkanović

Mitrofan
Naredni članak

MISAO DANA