ЉудиНа данашњи дан

Умро је ликовни уметник Раде Марковић

На данашњи дан, 12. маја 2017. године умро је ликовни уметник Раде Марковић.

Рођен је 24. јануара 1955. године у Београду. Бавио се сликањем, графиком, илустрацијом, анимацијом, карикатуром, стрипом, дизајном књига, теоретским радом из области илустрације и стрипа, као и других ликовних дисциплина.

Био је оснивач стрипске и мултимедијалне Туш групе, члан УЛУПУДС-а, председник сликарско графичке секције УЛУПУДС-а, и од 1998. године је имао статус истакнутог уметника.  Био је ликовно-графички уредник у више листова, и радио је илустрације за Политику и бројне друге домаће и стране новине, часописе и недељнике, објавивши више од 17.000 радова.

Такође је илустровао више од три стотине књига и објавио стотинак текстова из области примењене и ликовне уметности. Имао је тридесет самосталних изложби и учествовао је на више од стотину групних, како код нас, тако и у иностранству.

За своје стваралаштво је добио и многе награде и признања, међу којима су Награда за најбољег дебитанта, Златно перо Београда,  Награда листа Младост за најбољи стрип, Награда Иван Петковић, Плакета УЛУПУДС-а, Годишња награда УЛУПУДС-а и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1920. године рођен је стрип цртач Десимир Жижовић-Буин;

1942. године рођен је шаховски велемајстор Драгољуб Велимировић;

1947. године приказан је први филм послератне Југославије Славица;

1954. године рођен је градоначелник Београда Ненад Богдановић;

1970. године умро је историчар и академик Михаило Динић;

2009. године умро је сликар, професор и академик Младен Србиновић;

2011. године умро је инжењер и академик Александар Маринчић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

zoran-radmilovic
Претходни чланак

Рођен је глумац Зоран Радмиловић

Мојсије Петровић
Наредни чланак

Поглавари српске православне цркве: Мојсије заменио преслицу крстом